Един от проблемите в София е смесената канализация Другият -

...
Един от проблемите в София е смесената канализация Другият -
Коментари Харесай

Разделна канализация, "зелени покриви", резервоари: стъпките за по-чисти реки в София

Един от проблемите в София е смесената канализация Другият - над половината от каналите минават през частни терени Засега София има планове за речни паркове в " Манастирски ливади-изток " и " Горубляне "
Реките като места за събития, разходки, тренировки, даже плаж. Виждали сте го на други места - като да вземем за пример Берлин, пък и в. От скоро се случва и в София - само че единствено за три дни в годината, по време на фестивала " Реките на София ", който е този уикенд.

Още при стартирането му, по самодейност на фондация " Колективът " и организацията за градски връзки Imp-Act, обаче задачата беше да се намерят решения, които да разрешат това да бъде целогодишно. Стъпките към този момент са по-ясни, само че има и доста провокации. На първо място е чистотата на реките и казуса с канализацията (смесена, а и в огромна степен даже незаконна), частните терени по плануваните бъдещи линейни паркове (покрай реките) в " новите квартали ", неналичието на резервоари, задържащи притоците.

Решението на тези " проблеми " би лишило много време и би коствало много пари, само че, съгласно специалисти, паралелно могат да се внедряват и по-бързи решения, като " зелени покриви ", резервоари за задържане на дъждовната вода, меандри, забавящи реките, облагородяване на коритата за по-приветливо пространства. Някои от тях към този момент са в ход, а това, което следва е да се направи, са разбор, проект и планове, с присъединяване на фондациите, разнообразни общински звена, " Софийска вода ", и на бизнеса. На работна среща в петък техни представители дискутираха от кое място е добре да се почне, както и кой с какво може да бъде потребен за огромната цел реките в София да бъдат налични и приятни места.
Реклама Посоката: От " Витоша " към центъра
Основната " спънка " е това, че канализацията в града е смесена, т.е., дъждовната и битова вода се смесват дружно и текат по реките. " Подхванали сте страхотни начинания, само че ще изискват време. Системата е градена преди 100 години по един метод - като смесена, тъй че при дъжд да прилива разредена канализационна вода, и несъмнено ще отнеме още 50 години това нещо да бъде отстранено. Ако би трябвало да подменим цялата канализационна система, става въпрос за милиарди, по тази причина би трябвало да се намерят стадиите, стъпките ", споделя Станислав Станев, който е шеф " Експлоатация и поддръжка " в " Софийска вода ". В момента сдружението завършва план, който свързва с колекторите в града, с цел да може допустимо най-вече вода да отива към станцията и да се понижи преливането.

Според Станев и арх. Люго Георгиев, създател на Сдружението за градски политики и някогашен шеф на " Софияплан ", би трябвало да се стартира от горната страна надолу. Първо би трябвало да се работи в кварталите, в които в този момент ще се построява Тя се проектира като разделна (отделна за битова и дъждовна вода) там, където е допустимо. Но и тук има компликации - живеещите към този момент са конфигурирали в къщите си едно сградно отклоняване за водата от покрива и тоалетните и им би трябвало мотивация да преправят вътрешните си съоръжения.

" Ние елементарно ще създадем обособени тръби на улицата, само че би трябвало да се комуникира с хората, тъй че те да схванат каква е задачата и да се стимулират ", отбелязва Станев. Като се стартира " от горната страна ", резултатът ще се види последователно към централните елементи.
Събитието демонстрира едно друго допустимо бъдеще на реките
" Трябва да се заложи на тези места, които сега се развиват и са покрай " Витоша ". Целта е да успеем там да " осезаем " водата и да я разсеем, с цел да не навлиза в центъра, по тази причина е хубаво да се концентрираме върху новите теритотии също ", споделя Беата Цанева от екипа на основния проектант на София Здравко Здравков.
Реклама
Другият проблем е в това, че огромна част от канализацията (54%) минава през частни терени, което значи, че на процедура е противозаконна. " Налага се общината да отчуждава земя, която по закон следва да е обществена. Може това да се приема като " досадна работа ", само че общината би трябвало да се заеме съществено с казуса, другояче ще може да се работи единствено на парче. Ако желаеме да управляваме реките, би трябвало да имаме надзор върху тях. А те са противозаконни в този момент ", отбелязва арх. Любо Георгиев от Сдружението за градски политики.
Линеен парк в " Манастирски ливади " и Горубляне "
София към този момент има подготвени няколко плана за линейни паркове - и два в " Горубляне ". В най-напреднала фаза е този в за нов квартал. Той е по член 16, което значи, че общината няма да има потребност да изкупува частните терени, ами само би трябвало да вложи запас и да влага в основаването на парка.

Същото обаче не важи за плановете за линеен парк в " Манастирски ливади-запад " и другата част на " Горубляне ". Този в " Манастирски ливади " е включен и в кандидатурата на София за " Зелена столица на Европа ", има подготвен план, само че още веднъж спънка са частните терени. Следва общината да беседва в притежателите и да отчуждава, като се надява да не се стигне до съд, което би забавило фрапантно процеса.

" В момента вършим план за линен парк по бул. " Крайречен ", около река Искър. Искаме да освободим терените, планувани за парк, само че още веднъж има частни парцели. Идеята е отново по член 16 да ги преместим в парка в другата част на " Горубляне ", изяснява урб. Беата Цанева от екипа на основния проектант.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР