Един от последните епизодина Стани богат ще бъде запомнен като

...
Един от последните епизодина Стани богат ще бъде запомнен като
Коментари Харесай

“Нашето дете е живо, защото живее в трима човека“. История за каузата на донорството

Един от последните епизодина " Стани богат " ще бъде запомнен като едно от най-силните и трогателни излъчвания с помощта на историята на Янка Морчева, написа " Булевард Бългрия ".

Жената от великотърновското село Леденик описа, че повода да взе участие в играта е желанието ѝ да събере пари запаметна плоча на своя починал внук и да насочи апел в поддръжка на донорството на органи.

21-годишният ѝ внук е изпаднал в мозъчна гибел на 7 март 2022 година Семейството е решило да подари органите му и по този начин лекарите съумяват да спасят живота на трима нуждаещи се пациенти.

" Дойдох тук, с цел да можем да му създадем паметна плоча - почтена като за ангелче. Но макар че на гроба му ще има плоча, аз знам, ченашето дете е живо. Живо е, тъй като живее в трима индивида.Зная единствено едно: когато прегърна някой от тях, аз ще прегърна него ", сподели още Янка Морчева.

" Защо когато органите на човек са в положение да спасят различен, околните му не го оставят да живее в някого? Така разбирам аз Възкръсването. Не да чакаме в миналото ние да възкръснем ", сподели още старата жена.

Тя изрази признателност както към предаването, по този начин и към публиката за помощта и изрази вяра, че повече хора ще схванат, че " би трябвало по този начин да постъпваме - мъдро, рационално, по човешки ".

" Нима лекарите не правят същото? Пожарникарите избавят живот. Спасителите избавят живот. Нима ние, елементарните хора, не можем да създадем това, когато имаме опция? Можем. Просто се искада си преглътнем сълзите, сърцето ни да подейства по различен метод. Да послушаме разсъдъка. И да постъпим вярно ", сподели още тя.

Морчева е работила като библиотекар и уредник на читалищна активност.

Тя съумя да стигне до облага от 3000 лева с отговорите на въпросите в надпреварата.

Проблемът с неналичието на донори и потребността от поощряване на трансплантациите е от изключително огромно значение в България. Листата на чакащите за животоспасяващи интервенции в страната е толкоз дълга, че обрича огромна част от пациентите.

В същото време - евентуалните донори, т.е. хора в мозъчна гибел с годни за трансплантация органи, не са малко. Но не се разпознават в точния момент, или околните им не се съгласяват да ги дарят.

България е на последно място в Европейски Съюз по донори на глава от населението- по-малко от 3 на 1 млн. души, при 18.4 на милион в останалите страни от съюза.

Причините за този проблем са свързани освен с съмненията на околните, само че и с неналичието на добра организация сред лечебните заведения в страната и донорските бази.

Ковид-пандемията също се отрази отрицателно - през 2020 година имаше единствено 4 донорски обстановки за цяла година, а през 2021 година

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР