Един от последните динозаври, живели в Африка преди изчезването на

...
Един от последните динозаври, живели в Африка преди изчезването на
Коментари Харесай

Откриха костите на последния динозавър, живял в Африка

Един от последните динозаври, живели в Африка преди изгубването на огромните гущери преди 65 милиона години, бе открит във фосфатна мина, намираща се в Северно Мароко.

Учените, създали откритието, считат, че са блъснали джакпота, тъй като фосилите са на античния див звяр абелизавър (Chenanisaurus barbaricus), който е извънредно необичаен. Динозавърът е по-малък съвременник на северноамериканските тиранозаври рекс, които владеели Земята през интервала Креда.

Миналата година доктор Ник Лонгрих от Университета в Бат учи необичаен откъс от челюстна кост, открит в мините в Сиди Ченен в басейна на Оулад Абдун, Мароко. В съдействие със свои сътрудници от Мароко, Франция и Испания доктор Лонгрих разпознава, че фосилът е принадлежал античния гущер абелизавър.

Тези представители на динозаврите били хищници като братовчедите си Тиранозавър рекс, само че с по-къси и по-тъпи муцуни. Също по този начин ръцете им били доста по-тънки и къси. Докато тиранозаврите са доминирали в Северна Америка и Азия, абелисаурите били най-големите хищници в края на Креда в Африка, Южна Америка, Индия и Европа.

 Фосили

Като цяло находката ни е необикновена. Открихме фосилите в скали, лежали през Креда на дъното на океана. Обикновено във фосфатни мини ние откриваме остатъци от китове и водни динозаври. Това рядко разобличаване може да се съпостави съвсем със спечелването на лотарията. Все отново фосфатните мини са толкоз богати на находки, че са като закупуването на милион билети от лотарията. Така че в действителност ние имаме опция да открием още редки динозаври, изяснява доктор Лонгрих.

Учените считат, че откритите фосили са на последния динозавър, живял в Африка, тъй като в земния слой, където е открит, нямало безусловно никакви други вкаменелости на животни, живеели в Африка през края на Креда. Те считат още, че абелизавърът е оживял няколко години след всеобщото измиране на сходните му.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР