Един от основните въпроси, които днес си задава светът, е

...
Един от основните въпроси, които днес си задава светът, е
Коментари Харесай

Кулеба пред ФАКТИ: За нас ще бъде много трудно да преговаряме

Един от главните въпроси, които през днешния ден си задава светът, е при какви условия могат да продължат договарянията сред двете страни? " Този въпрос е комплициран, тъй като за нас е доста прочувствен. За нас ще бъде доста мъчно да преговаряме, само че все пак сме подготвени да седнем и да търсим метод да реализираме мир. Въпреки това няма да подпишем нищо, което ще бъде в прорез с избрани червени линии, с които не сме подготвени да прекрачим, които ще заплашат нашата национална сигурност. Настояваме Русия да изтегли войските си от границите към 24 февруари ". Това отговори на въпрос на ФАКТИ министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

" За да помогнем на мира ние би трябвало да помогнем на Украйна, тъй като в случай че няма тази помощ, Русия ще извърши повече жестокости, повече убийства и ще унищожи повече къщи. Тъй като сме в навечерието на Великден бих желал да кажа няколко думи за братството. Не може да се считаме за братя, когато стават такива убийства. Как може да считаме за брат, този който води война в тази светла седмица и в навечерието на Великден продължава експанзията си и да унищожава ", добави Кулеба.

Времената са сложни, само че не може да сме по средата. " Идва момента, в който би трябвало да вземем страна и би трябвало да вземем страната на правото " е мнението на украинския министър.

Той разясни, че към момента няма прецизен отговор по отношение на военната помощ, която България би трябвало да даде на Украйна. " Помощта за украински бежанци, по отношение на европейската вероятност на Украйна и европейските наказания против Русия са също по този начин значими за нас ", добави Кулеба.

" Помощта е значима по време на войната - да имаш жилетка и шлем. Но би трябвало да сме откровени, че е належащо и оръжие, с което да се отбраняваш, а по този метод, който политически е по някакъв метод оневинен от ваша гл.т., вие желаете да умрем предпазени ", добави Кулеба.

" Виждам явен политически ангажимент от страна на избрани политически сили да дадат някаква помощ и въпреки това някои имат очевидно отвращение да го създадат ", по този начин Кулеба разяснява отношението на другите български политически партии по отношение на помощта за Украйна. " Имах среща с вашия министър председател и от това, което видях, съгласно мен той има откровено предпочитание да направи всичко допустимо да помогне на Украйна. Нормално е при демократично съдружно държавно управление да има разнообразни отзиви, само че е доста значимо при такива комплицирани моменти да сме на вярната страна на историята, на страната на истината. През последните два месеца хората видяха, че Украйна, която съгласно мнозина е била обречена да падне след 3 дни на съветската експанзия, е устояла и продължава да е бори. Когато подкрепяте Украйна, вие подкрепяте бъдещето и истината. Ако подкрепяте Русия или запазвате неутралитет сте на неправилната страна на историята ", разяснява Кулеба.

На въпрос дали си потегля удовлетворен или отчаян от България, външният министър на Украйна съобщи: " Аз съм набожен човек. Надеждата ме крепи. Тя крепи всички и ни разрешава да се движим напред и се надявам, че българското държавно управление ще вземе вярно и рационално решение ".

Външният министър на Украйна участва на откриването на галерия " Стоп на експанзията на Русия против Украйна " в Европейския ъгъл на Народното събрание. Тя се провежда взаимно от " Демократична България " и посолството на Украйна.










Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР