Един от основните ми приоритети е да направим пълен анали

...
Един от основните ми приоритети е да направим пълен анали
Коментари Харесай

Министър Богданов с шокиращи разкрития за злоупотребите в ДКК

Един от главните ми цели е да създадем цялостен летописи на работата на обществените предприятия към МИИ, техните парични потоци и ръководството им, експертизата в екипите, разноските на ежемесечна база. На база този разбор да стигнем до умозаключение и до идващите стъпки. Немалко проблеми в ДКК и дъщерните сдружения бяха адресирани. Това съобщи министър Богдан Богданов на конференция през днешния ден.

„ Дружеството ДКК (Държавна Консолидационна Компания) ръководи капитал от над 1 милиарда лева Това е от последни данни, с които разполагахме. И в нарушаване на закона сдружението нямаше утвърден, признат и разгласяват годишен финансов доклад за 2021 и 2022 година Отчетът за 2021 година трябваше да бъде оповестен до юни предходната година “, разясни той.

„ Има липса на бизнес стратегии. Всяко едно сдружение следва да има ясна стратегия и ясни цели, които си слага. Така оценяваме успеваемостта на всеки от екипите. От 11-те дейни сдружения под шапката на ДКК шест, в това число и ДКК, нямат утвърдена и съгласувана стратегия за 2022 година, а да не приказваме за настоящата 2023 г. Дружествата под шапката на ДКК следва да разгласяват бизнес стратегиите си доникъде на настоящата година за интервал от 3 години. Бизнес програмата на ДКК за предишния интервал – 2018-2020 година, е показана септември 2021 година, или 9 месеца след приключването на интервала на програмата. Когато би трябвало да отчитаме успеваемостта ѝ, ние занапред я представяме. Как да управляваме дейно тези сдружения, в случай че нямаме бизнес стратегия, ясни цели, бюджети, вложения “, разяснява още той.

Той означи, че има екипи, сменени от служебния кабинет. Над 90% от членовете на бордовете са били заменени, включително с политически представители. „ Тези хора са имали задоволително време да схванат положението и проблемите на сдружението и да предложат промени. Политиката тук би трябвало да отстъпи място на експертизата “, безапелационен е той.

„ Немалка част от проблемите бяха адресирани преди още три години. Близо 600 млн. лева са изхарчени за поправки на язовири. Реалността е такава, че огромна част от тези поръчки са възлагани на съответни компании, без социална поръчка и бистрота. Нямаме нито един язовир, признат по надлежния ред, с надлежните документи, с установени качествено изпълнени ремонтни или строителни действия “, разясни още министърът.

Той обърна внимание, че немалка част от тези средства са изразходвани за разнообразни действия за застраховки, за мониторинг на язовири,  както и за пазаруване на два военни дрона. Тези дронове са закупени преди четири години и към момента не са в България.

Той даде образци за нередности и с построяването на тръбопровод в Перник, още веднъж без социална поръчка, както и платени авансово над 80 млн. лева за държавен комплекс, а общата сума за цялото му създаване е много по-голяма. ДКК употребяват заем от ББР, за който заплаща лихви, които порастват. Част от сдруженията под шапката на ДКК са съдължници по този заем, допустимо е да са директно повлияни от разтърсвания на равнище ДКК.

Той обърна внимание и на заплатите в ДКК, които са в диапазона 12 000 – 14 000 лева месечно – доста над министерската заплата и на министър-председателя.

„ Злоупотреби – очевидно са незадоволителни тези заплати. Бюджет за представителни разноски – 20 000 лева за година, само че 2022 година се сменят трима изпълнителни шефове, а последният от тях в края на годината изхарчва 19844 лева за представителни разноски за първия му месец на ръководство – декември месец, без да се преценява с направените разноски от предшествениците му “, добави той.

„ Задачата ни не е да покажем следващите проблеми, а да дадем съответни решения. Нямаме политическа полемика, тук е въпрос на успеваемост на ръководство, на експертиза. Ако има сътрудник, който счита, че е доста сполучлив и заслужава подобен бранш, имаме такива благоприятни условия в частния бранш. Не би трябвало да се злоупотребява. Няма по какъв начин, работейки за страната, да очакваш заплата като в частния бранш “, сподели още министър Богданов.

„ Целите оттук насетне са: оптимизиране разноските, с цел да реализираме база, на която да градим, и да понижим възнагражденията доста – към 50%; понижаване на представителите на бордовете, където е възможно; ограничение на представителни разноски – ще разполагат с тях единствено изпълнителните шефове единствено на сдруженията, генериращи оборот над 10 млн. лева, а лимитът им ще бъде 5000 лева и ще се харчат единствено с карта на сдружението и финансов документ. Пари на ръка и пари, превеждани на изпълнителен шеф, към този момент няма да има. Целите на екипа – цялостен разбор на сдруженията под шапката на ДКК, актуализиране на бизнес стратегиите, преструктуриране на дълга към ББР, образуване на транспарантен конкурс за органи на ръководство на ДКК “, сподели още той.

Екипът, който министърът показа, ще работи най-много шест месеца, до момента в който бъде проведен упоменатия конкурс. В него вземат участие Иван Зангочев – изпълнителен шеф и член на борда, Елена Болтаджиева – ръководител на борда, и членове на борда – Десислава Чалъмова, Венелин Шъков и Николай Желязков.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР