Един от неясните параметри е дали ще е студена зимата.

...
Един от неясните параметри е дали ще е студена зимата.
Коментари Харесай

Икономист: Можем да станем свидетели на енергиен национализъм


Един от неразбираемите параметри е дали ще е студена зимата. Ако е, ще се оправим по-трудно с тази обстановка. Ако погледнем цените на газа напоследък, имаше огромен скок от края на август – той беше преодолян, и в този момент сме почти на равнищата от началото на август. В Еврозоната продължава да пораства инфлацията, надлежно и цените. Това съобщи икономиста Стоян Панчев в ефира на Българска национална телевизия.

Богомил Николов от „ Активни консуматори ”, който също участваше в диалога, счита: „ В Европа не дават препоръки за икономисване на сила, те дават указания. Разбира се, че на никого не му е прелестно,когато би трябвало да мисли в тази посока, само че поради обстановката, може би се постанова. Има доста незнайни, само че по този начин или другояче това е една подготовка. Голяма част от нас харчат повече, в сравнение с биха могли, и то от нормално неведение. Например – в случай че желаете да проветрявате с минимални загуби на топлота, би трябвало минута-две необятно да отворите прозореца, а не непрекъснато да го държите леко полуотворен. ”

Според Панчев не би трябвало да има таван на цените на газа: „ Много е мъчно Европа да дефинира това. Основният проблем на Европа е, че няма огромен рандеман на газ тук, надлежно той би трябвало да бъде импортиран. Аз не виждам огромен късмет за триумф за такава мярка. Може да станем очевидци на „ енергиен шовинизъм ” – всяка страна да си търси сама излаз от обстановката. ”

„ Интерконекторът разрешава спомагателен импорт на една трета от нужния ни газ. Ако можем и от други източници да взимаме доставки, също е хубаво. Колкото повече предложение на газ, толкоз по-ниски цени за потребителите ”, счита още Панчев.

Николов разяснява цените на дървата в страната: „ Трябва да забележим протичащото се на границите. Поради цялата енергийна рецесия, се трансформира търсенето в разнообразни страни. Много хора ще минат на твърдо гориво с оглед газовата рецесия. ”
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР