Един от най-значимите финтех трендове към момента – моделът купи

...
Един от най-значимите финтех трендове към момента – моделът купи
Коментари Харесай

Купи сега, плати по-късно - новият успешен модел за онлайн търговия

Един от най-значимите финтех трендове все още – моделът „ купи в този момент, заплати по-късно “ (Buy Now Pay Later или BNPL) , е към този момент изцяло наличен и у нас с. *

Изцяло българската компания, която стои зад услугата, следва образеца на водачи в сегмента като Klarna, Afterpay и Affirm. Онлайн платформата NewPay е първият типичен подобен модел у нас, а описът с чакащи да се интегрират онлайн търговци бързо се запълва.

И в това няма нищо инцидентно! Моделът „ Купи в този момент, заплати по-късно “ е извънредно конкурентно преимущество за всички онлайн магазини , които желаят да разширят активността си, да отговорят на актуалните трендове за предложение на по-лесни, сигурни и комфортни способи на заплащане и да предложат надалеч по-голяма еластичност на извършване на покупки. А потребителите чакат тъкмо това. Много бизнеси бързо схващат изгодите и резултата от такива съвременни чекаут решения и към този момент сме в дейни договаряния или в развой на интеграция на известни онлайн търговци в България “, споделя Ивайло Иванов, основен изпълнителен шеф на NewPay.

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ

Според данни на един от водачите в BNPL сегмента Klarna от 2020-а година, потреблението на модела за заплащане „ купи в този момент, заплати по-късно “ от онлайн магазините води до:

· Увеличаване междинната стойност на поръчката с до 55%;

· Намаляване на % на изоставените потребителски колички;

· Увеличаване % на повторни покупки от един клиент с до 94%;

· Увеличаване на конвертирането на посетителите на уеб страницата в клиенти с до 44%;

· Достъп до нови потребителски сегменти;

· Много по-добро ръководство на паричните потоци с незабавните заплащания по всички поръчки.

КАК РАБОТИ?

е различен метод за заплащане на покупки от електронни магазини, интегрирани с NewPay-бутон в checkout. С него клиентите на всеки онлайн търговец могат да финансират покупката си на момента, като аплайват и основат собствен профил еднократно, бързо и елементарно . Веднъж декларирали услугата, те разполагат с три метода на заплащане – до 15 дни, на 3- или 6-месечни вноски или незабавно посредством vPOS на NewPay в профила си в платформата.

За клиента заплащането до 15 дни е извънредно привлекателно, тъй като е освободено от всевъзможни такси . Именно това лежи в основата на класическия BNPL модел и трансформира въвеждането на модела за заплащане в работещ метод за привличане на нови и нови лоялни клиенти. Предлаганото от NewPay разсрочено заплащане на 3 или 6 равни месечни вноски дава опция на клиентите да си разрешат по-скъп артикул или да разсрочат покупката си за секунди от авансово утвърден предел, без потребност от наново кандидатстване. Отново едно от най-силните преимущества на модела е мигновеният и напълно онлайн развой на кандидатстване.

Така купувачът разполага със свободата и удобството на отсроченото заплащане, а търговецът получава средствата от покупката доста по-бързо в съпоставяне с наложения платеж и в конкурентни на заплащанията с банкова карта или трансфер периоди.

Потребителите получават и:

· по-богат избор за период на плащане;

· експедитивност на извършването на покупки, откакто не би трябвало да аплайват за ново утвърждение за всяка последваща покупка;

· удобството да видят покупките си, преди да ги платят;

· опция да разсрочат по-големите си разходи;

· сигурност да управляват профила си в NewPay

· по-лесно ръководство на персоналния бюджет.

След като клиентът е приключил заплащането си с NewPay, NewPay автоматизирано осведоми търговеца за сполучливо приключена покупка, с цел да може той да започва процеса по доставка на съответните продукти. При изпращане на закупените артикули онлайн магазинът инфомира NewPay посредством специфичен бутон в потребителския си профил или автоматизирано при основаване на товарителница. Стойността на продадената стока или услуга се изплаща на търговеца в авансово контрактувания период по банков път.

Така с NewPay напълно отпада кредитният риск за магазина . Търговецът получава по своята сметка сумите за направените от клиентите покупки. А ако клиентът не покрие своите отговорности, те остават ангажимент за събиране от страна на NewPay, а не от продавача на стоката или услугата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР