Един от най-високите върхове в Алпите - Матерхорн, се колебае

...
Един от най-високите върхове в Алпите - Матерхорн, се колебае
Коментари Харесай

Сеизмолозите откриха връх в Алпите, който се клати

Един от най-високите върхове в Алпите - Матерхорн, се колебае напред-назад към един път на всеки две секунди, са открили специалисти от Мюнхенския механически университет. Те разказват своите наблюдения в публикация в списанието Earth and Planetary Science Letters.

Матерхорн се намира на границата на Швейцария и Италия на надморска височина от 4478 м. При възбуждане на една или друга периодичност всички обекти вибрират и откривателите се заинтересували по какъв начин се държат големите планински върхове. За да схванат, учените конфигурирали сеизмометри както съвсем на самия връх на Матерхорн, по този начин и в подножието му.
Планините на Земята са се образували с помощта на живота Топящите се ледници в швейцарските Алпи са основали 1000 нови езера
Изменението на климата е трансформирало фрапантно швейцарските Алпи, като е трансформирало ледниците в близо 1200 нови езера от 1850 година - и...
Прочети повече
Оказало се, че планината вибрира от север на юг и от запад на изток с периодичност 0,42 гигахерца. Наблюдавани са и съмнения в диапазона от нанометри до микрометри, като на върха те били 14 пъти по-силни, в сравнение с в подножието.

„ Участъците от планината, изпитващи нараснало придвижване на земята, евентуално ще бъдат по-податливи на свлачища, рухване на скали и разрушение на скали при мощно земетресение “, означават създателите на проучването.

Колебанията се дължат на сеизмична интензивност, която произлиза от океаните, земетресенията и човешката активност. Според откривателите други планински върхове евентуално се люлеят по сходен метод.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР