Един от най-великите китаристи Джеф Бек си отиде на 78

...
Един от най-великите китаристи Джеф Бек си отиде на 78
Коментари Харесай

Музиката, с която ще запомним великия китарист Джеф Бек

Един от най-великите китаристи Джеф Бек си отиде на 78 години - именит музикант, който с лекост смесваше блус, джаз и рок, твореше дружно с колоси като Джими Пейдж, Мик Джагър, Рони Ууд, Дейвид Боуи, Джон Пол Джоунс, Стиви Уондър, Роджър Уотърс, Ози Озбърн и други, и въодушевяваше генерации от по-млади създатели.

Бек стартира като член на английската група The Yardbirds на мястото на напусналия Ерик Клептън през 1965 година, като малко по-късно се отделя и стартира солова кариера, траяла няколко десетилетия.

Носител е на 8 награди " Грами " и два пъти влиза в Залата на славата на рокендрола - като част от Yardbirds през 1992 и като независим актьор през 2009.

През 70-те взе участие и в супергрупата Beck, Bogert & Appice дружно с Тим Богърт и Кармайн Апис, с които издават едноименния албум от 1973. В средата на 70-те Джеф Бек се въодушевява от джаз-рок групата Mahavishnu Orchestra на Джон Маклафлин, което му оказва помощ да преоткрие жанра в своите композиции за албума Wired.

Джаз фюжън албумите му от 70-те са основани в тандем с продуцента на " Бийтълс " Джордж Мартин. През 80-те слухът на Джеф Бек се утежнява, само че продължава да записва албуми и взе участие в няколко огромни плана - в това число благотворителни концерти с Ерик Клептън, Стинг и Фил Колинс, общи части с Джон Бон Джоуви, Кейт Буш и Род Стюарт и ди.

През 2022 година той прави албума " 18 " с артиста и музикант Джони Деп, с който се срещат няколко години по-рано и стават положителни другари. Деп е съумял да се види с Джеф Бек в последните дни от живота му - здравето на 78-годишния китарист се утежнява ненадейно след заболяване от бактериален менингит.

Кои са песните, с които ще запомним Джеф Бек:

Heart Full of Soul на The Yardbirds е вторият сингъл на групата, който влиза в Топ 10 през 1965 година Китарният риф на Бек прилича звука на цитра и е едно от първите известни солови осъществявания със мощен дисторшън.

Beck`s Bolero e първият солов сингъл на Джеф Бек, само че той го записва още до момента в който е с Yardbirds. Кийт Муун е на барабаните, Джон Пол Джоунс - на бас китара, а Джими Пейдж свири на 12-струнна китар.

Баладата Cause We`ve Ended as Lovers е златна класика - Джеф Бек на китарата, Макс Мидълтън е на кийборд, а продуцент е Джордж Мартин - петият " бийтълс ". Песента излиза в албума Blow by Blow от 1975. Композитор на истинското парче е Стиви Уондър, само че той го " подарява " на Бек в подмяна на съдействието на китариста при основаването на шлагера " Superstition ".

Happenings Ten Years Time Ago e първият сингъл на Yardbirds, в който взе участие и Джими Пейдж - и една от трите песни, в които той свири заеднос Бек.

Версията на " I Ain`t Superstitious " от Jeff Beck Group с вокалите на Род Стюарт и баса на Рони Ууд остава в историята на рок и блус музиката с превъзходни осъществявания на всяко равнище.

Blaze of Glory - парчето на Бон Джоуви от 1990 включва и именито соло осъществяване на Джеф Бек, което прави хубавата ария още по-силна.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР