Един от най-важните дни в енергийната история на България e

...
Един от най-важните дни в енергийната история на България e
Коментари Харесай

Как интерконекторът с Гърция промени газовата карта на Източна Европа?

Един от най-важните дни в енергийната история на България e 1 октомври 2022 година – началото на комерсиалната употреба на интерконектора сред България и Гърция (IGB). А значимостта му идва от това, че страната стартира за първи път да получава неруски газ. И защото Русия едностранно приключи доставките за България, IGB стана още по-голям.
Подкрепа от Европейски Съюз
Общата стойност на плана е 253 млн. евро, част от които са обезпечени от акционерите – Български енергиен холдинг (БЕХ) и гръцката IGI Poseidon. Но реализацията на IGB значително е допустима с помощта на европейските средства. 45 милиона евро са предоставени по Европейската енергийна стратегия за възобновяване (ЕЕПВ), 39 милиона евро са отпуснати по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (ОПИК 2014-2020), а 109.9 милиона евро са предоставени под формата на заем от Европейската капиталова банка (ЕИБ) и вноската по този заем се изплаща регулярно от ICGB.

Проектът е осъществен с дейна поддръжка от Европейската комисия, а посочените европейски средства са основни за реализацията на IGB.

Общата посока за създаване на нови, съвременни инфраструктурни планове в бранш енергетика подсигурява развиването на една по-сигурна, обвързвана и самостоятелна Европа ", споделя изпълнителният шеф на ICGB Теодора Георгиева пред Economic.bg.

IGB беше припознат и като част от листата на планове от общ интерес (ПОИ) като основна трансгранична енергийна инфраструктура, която свързва енергийните системи на страните членки. Това изигра основна роля в обезпечаването на нужното финансиране за създаване на интерконектора, както и при напредване на регулаторни процеси и процедури за навременното въвеждане в употреба.


Енергиен мост
Газопроводът е с обща дължина 182 км и свързва гръцката газопреносна мрежа и Трансадриатическия газопровод (TAP) наоколо до град Комотини с българската газопреносна мрежа при град Стара Загора. Посредством връзката с ТАР, IGB става действителна част от Южния газов кулоар, и обезпечава на страната достъп до азерски природен газ, както и до нови, разнородни източници.

IGB е първата инфраструктура, която разреши импорт на друг от съветския газ – осигурявайки нов маршрут за импорт на доставки от диверсифицирани източници. Проектът нарежда България по напълно нов метод на енергийната карта на района.

Пускането в употреба на газовата връзка се случва в миг, в който идната зима беше доста несигурна поради спрените съветски доставки.

Този ​​тръбопровод трансформира обстановката с енергийната сигурност на Европа. Този план значи независимост “, споделя при откриването му ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Газопроводът е в стратегическа непосредственост до терминала за полутечен природен газ в Александруполис – чака се през 2024 година този план да бъде въведен в употреба, а " Булгартраснгаз " към този момент е акционер там. Благодарение на синергията сред двете уреди, IGB може да служи като инфраструктура за транспорт на регазифицираните количества от терминала и към прилежащи на България страни.

ICGB към този момент предлага запазване на потенциал в точката си на свързване с гръцкия метафоричен оператор, което ще разреши транспорт на LNG още с въвеждането на терминала в употреба. На този стадий се следи сериозен пазарен интерес към тази опция, което в допълнение ще подсигури енергийната самостоятелност на България и по-широкия район.

Това се удостоверява и от инициираната от ICGB процедура за прибавен потенциал за оценка на пазарния интерес, който би обосновал инвестиция за надграждане на потенциала на газопровода. В момента IGB оперира с потенциал от 3 милиарда куб. м/г., само че по план има техническата опция да доближи 5 милиарда куб. м/г. Фактът, че към този момент се работи интензивно в тази посока, единствено година след въвеждането на интерконектора в употреба, е съществено доказателство за резултата на IGB върху пазара.

Необвързващата фаза на процедурата към този момент завърши и индикациите за интерес са по-сериозни даже от прогнозите на ICGB. Екипът на преносния оператор продължава работа по подготовка на идващите изискуеми стъпки, в синхрон с преносните оператори на прилежащите страни. По проект обвързващата фаза се чака през лятото на 2024 година – тогава ще стане ясно какъв брой търговци поемат обвързващ ангажимент да резервират количества, на кои точки и за какъв период.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР