Един от най-успешните африкански футболисти за всички времена – Дидие

...
Един от най-успешните африкански футболисти за всички времена – Дидие
Коментари Харесай

Дидие Дрогба бе назначен за старши треньор на родината си

Един от най-успешните африкански футболисти за всички времена – Дидие Дрогба, беше назначен за старши треньор на националния отбор на родината си Кот д’Ивоар.

Дрогба досега в никакъв случай не се е занимавал с треньорска работа, само че федерацията реши да му се довери и му предложи контракт за четири години, като заема мястото на 69-годишния французин Жан-Луи Гасе.

Кот д’Ивоар е считана за една от най-талантливите народи във футбола на африканския континент, само че националите им не съумяха да се класират на последните две Световни шампионати – през 2018-а в Русия и през 2022-а година в Катар. Няма триумфи и в последните три издания на шампионата за Купата на Африка, където отпадат най-много на четвъртфинал.

Дрогба одеве се снабди със своя треньорски ПРО-лиценз и влиза в специалността с големи упоритости. От федерацията са му сложили като непосредствена задача да завоюва идващите две издания на шампионата за Купата на Африка, поради обстоятелството, че през 2024-а година са домакини. Също по този начин той самичък си сложи като цел да класира тима на Мондиал 2026, на който домакини са Съединени американски щати, Мексико и Канада.

" Огромно наслаждение е да се върна в Африка и да стартира треньорската си кариера в моята татковина. Говорих с Яя Туре да стане мой асистент и чакам решението му. Надявам се, че ще одобри, с цел да образуваме мощен екип. Мечтата на президента на нашата федерация Аласан Уатара е да види Кот д'Ивоар като международен първенец през 2026-а година. Вероятно би трябвало да се фокусираме първо върху двата шампионата за Купата на Африка, които ни предстоят, и по-късно да мислим за Световното в Северна Америка, съобщи Дрогба на конференцията.

Като футболист Дрогба играе в по-скромните френски отбори Льо Ман и Гинган, след което минава в Марсилия. След това минава в Челси и там се трансформира в същинска икона с девет сезона, в които изиграва 254 мача и вкарва 104 гола. За националната селекция на страната си има 105 мача и 65 гола. Играе три пъти на Световни шампионати, а също по този начин печели два сребърни и един бронзов орден за Купата на Африка.

/БТА/
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР