Един от най-ценните метали в света е индий. Той е

...
Един от най-ценните метали в света е индий. Той е
Коментари Харесай

Най-ценните метали

Един от най-ценните метали в света е индий. Той е мек и при отрязване е с цвят на индиго. В чистата си форма той е бял и предразположен на обработка. Изключително скъп метал е среброто.

То е ослепително и бяло и в чистата си форма е най-хубавият електро и топлопроводник, при което има и най-ниското противодействие. Среброто се употребява за разнообразни цели, както и с цел да се защищити мобилният телефон от струпване на акумулатори.

Реният не е толкоз прочут, колкото златото и платината, само че той е един от най-плътните метали и е на трето място по височина на точка на размразяване. Реният е открит през 1925 година и се употребява във високотемпературни мотори.

Паладият е измежду по-известните метали, за разлика от рения. През 1803 година Уилям Хайд Уолъстън разкрил по какъв начин да отдели паладия от платиновата руда.

Този метал е скъп поради неговата резистентност към високата температура, както и поради свойството му да гълтам огромни количества водород.

 Граал

Паладият е кръстен на гръцката богина Палада. Ценните му свойства се употребяват в автомобилната индустрия.

Осмият е един от най-плътните детайли на нашето земно кълбо, той е синкаво-сребрист на цвят и е бил открит през 1803 година от Смитсън Тенънт. Той е индивидът, който е разкрил и иридия.

Осмият е рядко срещан метал. Цената му е към 12 700 $ за кг. Той има висока температура на размразяване и е сложен за обработка. При обработката на осмий може да пострадат зле човешките очи.

Рутеният е бил открит през 1844 година от Карл Клаус. Рутеният се топи при 800 градуса по Целзий. Той се употребява в областта на електрониката и електротехниката.

Златото е ценено още по времето на античните египтяни. Заради гъвкавостта му то е най-популярният метал. Освен за бижута то се употребява и в електротехниката.

Платината е на второ място по полезност след родия. Докато един кг платина коства 38 290 $, един кг родий коства 46 516 $. Родият противостои на корозията.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР