Един от най-скъпите пътни проекти у нас - строежът на

...
Един от най-скъпите пътни проекти у нас - строежът на
Коментари Харесай

Рекорд - 26 фирми искат да строят магистрала “Струма” през дефилето

Един от най-скъпите пътни планове у нас - градежът на автомагистрала “Струма ” през Кресненското дефиле, събра рекорден брой претенденти.

26 компании - в консорциуми и независимо, са подали предложения, стана ясно в петък при отварянето им в АПИ. (Кои са претендентите виж в таблицата.).

Повечето обединявания са интернационални и включват непознати компании, които са обединили напъните си с български. В доста от обединяванията има както пътностроителни компании по този начин и чисто проектантски.

Участъкът се намира сред Кресна и Крупник и е с дължина 13,2 км. Цялата права сред двете обитаеми места е 24 км, само че е разграничена на 2 лота.

Целта на разделянето е да се работи по-бързо, с цел да се съблюдава крайният период за завършването на цялата автомагистрала - до 2023 година Тогава завършва оперативна стратегия “Транспорт и транспортна инфраструктура ”, по която са отпуснати средства.

Отворените предложения в петък са за платното в посока Кулата - София, което ще минава източно от Кресненското дефиле по ново трасе. В сектора ще бъдат построени 10 виадукта, тунели, надлези и подлези, което прави цената доста висока, макар късата дължина на сектора.

Индикативната стойност на публичната поръчка е 444 796 305 лева без Данък добавена стойност.

Офертите за втория лот се одобряват до 17,30 ч на 18 февруари и ще бъдат отворени на идващия ден, във вторник. Дължината на тази права е 10,4 км, като е включен и обходният път на Кресна, който е 5,5 км. При обхода на града ще бъде построена и площадка за отдих, която ще бъде с електричество, вода и канализация. От нея ще има и връзка с обитаемото място Кресна.

Ще бъдат издигнати 4 тунела, 11 виадукта с приблизителна дължина 5 км, както и 9 надлеза и подлеза.

Чрез пътен възел “Кресна ” ще се обезпечава достъпът в посока Кулата. Индикативната стойност на публичната поръчка за лот 3.2.2 е 430 525 209 лева без Данък добавена стойност.

Срокът за осъществяване на всяка от публичните поръчки е 1556 дни, т.е. почти към 4 години, и включва времето както за проектирането, по този начин и за строителството. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР