Един от най-популярните зеленчуци на българската трапеза е пиперката. Тя

...
Един от най-популярните зеленчуци на българската трапеза е пиперката. Тя
Коментари Харесай

Лютите чушки борят холестерола

Един от най-популярните зеленчуци на българската софра е пиперката. Тя се включва както в доста ястия, по този начин и може да се употребява независимо. И с изключение на с изключителните се вкусови качества, тя ни радват и с букет от скъпи субстанции.

Още през далечният ХVII век лекари и знахари предписвали стрити на дребни късчета чушки на страдащите от ишиас. Подобна била рецептата и за решение проблемите с храносмилането и отделянето на газове.

Днес актуалната медицина удостоверява лечебната мощ на този апетитен зарзават. Доказано е, че чушките имат способността да подтикват стомашната секреция. Освен това са измежду най-богатите източници на витамини. Интересното е, че колкото по-зрял е плодът, толкоз повече витамини има в него.

 Люти чушки

В чушките има обилие от витамин В комплекс. В алените чушки има 30 пъти повече каротин, за сметка на зелените, само че пък в зелените има 4-5 пъти повече витамин С, в сравнение с в лимоните. До тях се приближава само черното френско грозде.

Поради това е целесъобразно чушките да се се включват в менюто на хора, страдащи от анемия, защото положителното съответствие сред витамините С и Р спомага за подсилване стените на кръвоносните съдове. Посоченият витамин Р се съдържа основно в алените и жълтите камби, което е най-полезно и за хората, страдащи от диабет.

От сортовете чушки, за най-ползотворни се смятат лютите чушлета. Подобно деяние на тяхното имат и лютите “роднини ” на чушките. Това е заради съществуването на алкалоида капсацин, който поражда лютивината. Той подтиква отделянето на стомашен сок, възбужда апетита и работи удобно на нервите.

 Зелени люти чушки

Капсаициноиди, придаващи лютивината на чушките, имат още едно забавно приложение. Наскоро учени от Хонконг откриха, че точно лютите чушки защищават от сърдечни болести.

Проведено е проучване, в което две групи хамстери били подложени на високохолестеролна диета. След това им била дадена група храна с вариращи количества капсаициноиди. След разбора било открито, че лютивите субстанции понижавали равнищата на неприятния холестерол, като понижили натрупването на холестерол в тялото и нараснали разграждането и отделянето му.

Освен това те блокирали действието на ген, който кара артериите да се свиват, ограничавайки притока на кръв към сърцето и другите органи. Благодарение на това мускулите се отпускали и се уголемявали, като по този метод се нараснал и притокът на кръв.

От това следва, че капсаициноидите са удобни за подобряването на редица фактори, свързани със сърдечното здраве и естественото кръвно налягане. Всичко е въпрос на баланс.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР