Един от най-опитните ни политици и конституционалист отказа да е

...
Един от най-опитните ни политици и конституционалист отказа да е
Коментари Харесай

Екатерина Михайлова проговори. Защо отказа да е министър?

Един от най-опитните ни политици и конституционалист отхвърли да е министър в новото държавно управление. Екатерина Михайлова, някогашен политик от Съюз на демократичните сили - ръководител на ПГ на Съюз на демократичните сили по времето, когато министър председател бе Иван Костов, получи предложение да оглави правораздаването в основен миг за правосъдната промяна. Но не го одобри. Пред Нова тв тя изясни за какво.

„ Отказах да съм министър, тъй като излязох от политиката преди 10 години. Нямам изкушението. Министър-председателят Николай Денков се опита да ме изкуши. Каза хубави думи, поласка ме, само че аз доста бързо му отговорих ”, съобщи Михайлова.
-->
Тя акцентира, че даже не е седнала да размишлява от кого ще бъде подкрепено държавното управление. Според нея кабинетът е на тези, които са го избрали.

Михайлова направи коментар какъв е политическият знак на Движение за права и свободи с поддръжката за кабинета „ Денков-Габриел ”, пристигнала от Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски: „ В политиката знаците са значими. Който се пробва да каже, че няма знак - несъмнено, може да го каже, само че бяга от действителностите ”, безапелационен е преподавателят по конституционно право.

Тя даде и съответни образци: „ Първото демократично държавно управление на Филип Димитров беше на малцинството - на Съюз на демократичните сили с ясната поддръжка на Движение за права и свободи, без присъединяване им. Нямаше и година време и последва избор на съмнение от страна на депутати от Българска социалистическа партия. При гласуването на вота на съмнение депутатите от Българска социалистическа партия не го поддържаха, само че имаше един глас „ за ” - от Ахмед Доган. Тогава писаха, че Движение за права и свободи е посочило червен картон. Когато се гласоподава по този метод, нещо желаят да кажат - могат да го кажат незабавно, само че може и да би трябвало да мине време ”.

Михайлова разяснява тематиката за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев.

Според Михайлова в този момент, когато бе изменен законът, да бъде уволнен основният прокурор е станало по-лесно.

На въпрос по какъв начин наподобява опцията след всички кавги, свързани с Иван Гешев, той да бъде отхвърлен поради израза „ политически отпадък ”, тя отговори: „ Веднага се сещаме за образеца, който се дава с Ал Капоне. Голям нарушител, само че най-после го осъдили за нещо малко ”.

Чисто официално, Михайлова счита, че е допустимо Висш съдебен съвет, който е с изминал мандат, да назначи нов основен прокурор, само че уточни: „ От друга страна, гласовете извън са еднопосочни, че не е редно да се прави. И е вярно да не е редно. Това ще е следващият огромен скандал. ”

Според нея, на фона на разпада на институциите и недоверието към тях, такова деяние ще ускори недоволството на хората.

„ Създаването на конституция и смяната на конституция са толкоз значими неща, че не може да изненадваш хората и гласоподавателя. Това е нещо, обвързвано освен с морала на тези, които ще вършат измененията, само че и с отговорността, че правиш нещо за доста хора на открито. Това е комплицирана и високоотговорна задача ”, съобщи преподавателят по конституционно право.

Михайлова засегна и тематиката с връчването на втория мандат на „ Продължаваме Промяната - Демократична България ” и апела на Румен Радев той да не бъде изпълняван. „ Това, което направи президентът, съгласно мен, най-малкото е симптом на недобро държавническо държание. Толкова доста личеше неприязънта. Не може да излъчваш толкоз нетърпимост. И да са нездравословни, има метод да се направи по един по-умерен метод. Той е държавен глава ”, е мнението ѝ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР