Един от най-милите моменти и чакани празници за всеки благочестив

...
Един от най-милите моменти и чакани празници за всеки благочестив
Коментари Харесай

БЪДНИ ВЕЧЕР Е: Пожелаваме си всичко най-добро за бъднините ! Ето какво трябва да сложим на трапезата си тази вечер

Един от най-милите моменти и чакани празници за всеки благоверен българин християнин, е денят против Рождество Христово на 24 декември, завършващ с постната вечеря, обвързвана с вековни християнски обичаи - Бъдни вечер.

Този ден се назовава Бъдни вечер, тъй като молитвено си пожелаваме всичко най-хубаво за бъднините.

Тържеството за празника стартира от 20 декември - предпразненство на Рождество Христово, когато се празнува и паметта на св. Игнатий Богоносец или Игнажден.

На е богата, само че постна. На нея се слага чиния с фасул, ошав и плодове, каквито са се народили през годината. Масата се краси и с боговица - прясно изпечен кръговиден самун. В него слагат нормално сребърна пара, та при разчупването от най-възрастния на софрата, в чиито къшей се падне парата се счита, че точно той ще бъде притежател на благополучие, благополучие и наслада на фамилията през годината.
свързани новини5221на 15.11.202132842на 14.11.2021
На някои места разстилат плява на пода и поставят на нея софрата. Това се прави в спомен за Витлеемските ясли, в които се е родил Богомладенецът Иисус Христос. Някъде дават на децата запалена свещ, ръчна кадилница с тамян, вино, самун и ги изпращат до външните порти на дома. Там молитвено трикратно произнасят: " Ела, Дядо Господи, да вечеряме. "

На връщане всички им стават на крайници, като да са посрещнали Господа, и децата се обръщат в един глас към възрастните в дома: " Честито Рождество Христово! ", а те им отвръщат: " Амин! На многая лета, за доста години! ".

Преди да стартира вечерята на софрата се слага чиния с варено жито, на което се закрепя запалена свещ. Домашното кандило пред иконата пламти и плодородно милва с блeдата си светлина лицата на всички, застанали прави край масата. Стопанинът или най-малкият чете Господнята молитва " Отче наш... ".

През нощта коледари потеглят по къщите и пеейки национални и църковни песни, разнасят радостна новина за Христовото Рождество.

Светли и благословени празници на всички читатели на ПИК!
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР