Един от най-мащабните проекти на Община Варна в рибарския сектор

...
Един от най-мащабните проекти на Община Варна в рибарския сектор
Коментари Харесай

Обновеното пристанище „Карантината“ дава шанс на малките рибарски лодки

Един от най-мащабните планове на Община Варна в рибарския бранш е „ Модернизация и реорганизация на рибарско пристанище „ Карантината “, околност „ Карантината “, регион „ Аспарухово “, община Варна “. Проектът се осъществя с европейски средства по Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския фонд за морско дело и риболовство (ЕФМДР). Идеята за реализирането му поражда от нуждата да се удовлетворят потребностите за основаване на модерни условия за реализиране на риболовна активност. Досега риболовците не разполагаха с подобаващи места за акостиране, разтоварване на улова, съхранението и продажбата му при съблюдаване на всички хигиенични условия.

Предоставената от Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 година безплатна финансова помощ по плана е на стойност 7 648 152 лева, от които 5 603 036 лева са от ЕФМДР и 2 045 116 лева национално съфинасиране.

В рамките на пристанището са ситуирани: зона за първа продажба, пространства за обработка и краткотрайно предпазване на рибата, ремонтна работилница, площадки за трафопост, хладилни елементи, контейнери с боклуци, конфигурирани са уреди за сигурност и надзор, уреди свързани с отнасяне на отпадъците, колонки за електрозахранване и водоснабдяване за потребностите на риболовците и друго софтуерно съоръжение, тилна територия с накривен пристан /слип за рибарските лодки/, плаващи понтони за домуване на лодките на вода, два Г-образни крана за елементарно изваждане на улова, както и място за метод на мобилна цистерна за зареждане на лодките с гориво.



Капацитетът на осъвремененото рибарско пристанище „ Карантината “ е за общо 116 плавателни съда, в това число 103 лодки, разпределени по габаритни категории, 8 места за кораби с дължина 18-24 м. и 5 места за кораби над 24 м. В рамките на пристанището е ситуирана и триетажна постройка, която включва зона за първа продажба, пространства за първа обработка и краткотрайно предпазване на рибата и ремонтна работилница на първия етаж, административна част на втория етаж и заведение за хранене на третия етаж.

Ползите от реализацията на плана са основаване на предпазена акватория за безвредно акостиране на риболовен лодки, посредством което ще се удовлетвори потребността от основаване на модерни условия за реализиране на риболовна активност със относително дребни плавателни съдове и обезпечаване на подобаващи места за акостиране, разтоварване, предпазване и продажба на улова при съблюдаване на всички хигиенични условия.

Рибарско пристанище „ Карантината “ е построено и въведено в употреба, съгласно утвърдените капиталови планове и издаденото позволение за градеж с потенциал от 116 бр. корабни места. Към момента то може да одобри до 43 плавателни съда, като е належащо осъществяване на спомагателни действия, отвън утвърждения и изпълнен капиталов план, след което се планува пристанището да доближи цялостен потенциал за приемане на 116 броя риболовен съда.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР