Един от най-известните и четени съвременни български поети, Николай Милчев,

...
Един от най-известните и четени съвременни български поети, Николай Милчев,
Коментари Харесай

Ние нормални деца ли искаме, или биороботи? ♥ Поетът Николай МИЛЧЕВ за новата учебна година

Един от най-известните и четени модерни български поети, Николай Милчев, показа на своята ФБ страница паниката си за децата и идната образователна година, която ще стартира под знака на пандемията. „ Страховете ни в действителност ли са грижа, или фикс идея и отнемане? “, пита поетът, притежател на голям брой национални литературни награди, измежду които за най-хубава детска книга (1995 г.) и Националната премия за лирика „ Теодор Траянов “ (2018 г.). Стиховете на Николай Милчев доближават до многочислените му читатели в превод на съветски, британски, немски, турски, маджарски и италиански, а ние споделяме думите му, кънтящи като учебен звънец с вас.

Бях се зарекъл да не пиша нищо за учебното заведение. Трийсет години приказвах, виках, шептях, писах, „ подвигах ръка “ и се изказвах – и нищо.

Но не устоях.

Наближава 15 септември и чувствам по какъв начин диалозите за началото на образователната година постоянно са от позиция на Пандемията. Именно тя – Пандемията, е станала по-важна от образованието, от учебното заведение, от всичко в близост. Не по какъв начин ще учим, а по какъв начин ще се опазим – това е в основата на всеки диалог.

Да сме здрави е значимо, доста значимо, само че още по-важно е да преодолеем контузията от „ заключените месеци “, от изгубените и изтреперани от боязън месеци.

Учениците не са стъпвали в учебно заведение към този момент половин година и желая да попитам:

Кога ще се влюбват тези наши деца? Кога ще им омекнат коленете от обич, по кое време ще възвисят или разбият сърцата си от обич?

Кога ще се сприятеляват, по кое време ще се сбият, по кое време ще се сърдят и сдобряват, по кое време ще плачат от наслада или от тъга за това, което става в клас и в учебно заведение?

Искам да попитам и още:

Кога ще се шляят дружно по улиците?

Кога ще закъснеят вечер?

Кога ще ритат топка?

Кога ще рисуват и пеят дружно?

Кога ще избягат от час?

Ние естествени деца ли желаеме, или биороботи?

Страховете ни в действителност ли са грижа, или фикс идея и отнемане?

И да знаете, цялото преиначаване и приказки към началото на образователната година и всички заявления, че ще се стартира присъствено, са единствено маньоври преди още веднъж да затворят и деца, и възрастни в клетките на сигурността.

Източник и фотография:
Вижте повече на:

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР