Един от най-големите православни храмове в Североизточна България се намира

...
Един от най-големите православни храмове в Североизточна България се намира
Коментари Харесай

Голям православен храм тъне в разруха

Един от най-големите православни храмове в Североизточна България се намира в силистренското село Искра. Той обаче е в окаяно положение и в този момент се търсят способи да бъде избавен.

Храмът „ Свето Възнесение Господне “ е издигнат по този начин, че поклонникът да не остане безучастен пред величието му. Основите са положени от българи, след това е граден от новодошлата румънска власт, а е доизграден отново от българите. Румънците обаче отнасят архива.

„ И от там нататък какво се е случило с църквата нямам никакви документи да схвана за какво се е стигнало до това състояние. Още като беше Доростолско-червенска епархия са слагали ламарини горе, които не устоят и по-миналата година – огромният вятър, ураганният, ги изкъртва и всичко стартира да тече “, споделя отец Стефан Димитров.
Снимка: bTV
Наскоро той поема локалната енория с църквата и образува настоятелство. С удивление приказва за уникалността на трикорабния храм. Междувременно прибира на несъмнено място останалите икони, с цел да не се доразрушат от влагата.

Последните богослужения в църквата са били до преди 15-ина години. „ Тази черква е била цялата цялостна с хора по огромните празници Великден и Коледа … Но с течението на времето – аз съм от 2000 година тук, не е ударена една четка, един валяк багра “, споделя църковният настоятел Даниел Станчев.
Снимка: bTV
Новият митрополит на Доростолска епархия Яков остава в потрес при визитата си в храма, споделя отец Стефан: „ Дойде индивидът и се разтрепери като видя. Като си тръгвахме аз му споделих – „ Ей тука имам като една буца “, а той сподели: „ Отче, и за съм по този начин “.

„ Дано се намерят доброжелатели да оказват помощ на тази черква да се направи един главен ремонт, тъй като тя е съвсем със стогодишна история и е най-голямата в Област Силистра. Всевишният е един – дали сме мюсюлмани, или православни християни, всеки има потребност от Божия протекция – да пристигна да пречисти душата си, да се моли, да благодари на Всевишния “, безапелационна е Вилдан Мемиш, кмет на селото.
Снимка: bTV
Оказва се, че църквата не може да получи статут на монумент на културата от локално значение и да се употребява от това, защото е строена след Освобождението.

Съществува план за ремонт на храма по всички европейски условия, даже с тоалетни и за хора в неравностойно състояние, но…никой не знае къде е. Отец Стефан е твърдо решен да го намери, до момента в който търси способи за събирането на средства за ремонта.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР