Един от най-големите износители на втечнен природен газ - Катар,

...
Един от най-големите износители на втечнен природен газ - Катар,
Коментари Харесай

Катар: Почти е невъзможна замяната в Европа на руския природен газ



Един от най-големите експортьори на полутечен природен газ - Катар, може да отклони единствено 10-15 % от договорите си за полутечен природен газ към други дестинации, сподели министърът на енергетиката на Катар Саад ал-Кааби на фона на ескалацията на руско-украинската рецесия, добавяйки, че замяната на доставките на съветски газ за Европа в кратковременен проект е " съвсем невероятно ".

Енергийните пазари реагираха, откакто съветският президент Владимир Путин призна два разколнически района в Източна Украйна и подреди изпращането на " мироопазващи " съветски войски в тях. Петролът във вторник скочи до нов 7-годишен връх от близо 100 $ за барел, а европейските цени на естествения газа скочиха с над 15% от през вчерашния ден насам към 85 евро за мегаватчас с оглед и на новината, че Германия стопира узаконяването на съветския газопровод " Северен поток 2 ".

" Мисля, че Русия обезпечава към 30-40% от доставките на природен газ за Европа. Няма нито една страна, която може да размени този размер, няма потенциал да направи това посредством полутечен природен газ ", означи Ал Кааби на газова конференция в Доха във вторник, съобщи Ройтерс.

" Повечето доставки на полутечен природен газ (LNG) са обвързани с дълготрайни контракти и дестинации, които са доста ясни. Така че бързото подмяна на газ в подобен размер е съвсем невероятно “, означи катарският министър.

В случая на Катар единствено до 15 % от договорите за полутечен природен газ могат да бъдат пренасочени, добави той.

От няколко седмици, до момента в който рецесията сред Русия и Украйна назряваше, Съединени американски щати и Европейски Съюз разговаряха с енергийните компании и огромните производители на газ в международен мащаб за капацитета за огромни доставки на природен газ за Европа при положение, че съветските доставки бъдат прекратени при ескалация на украинската рецесия.

Говори се, че в тези диалозите даже са взели участие огромни вносители на полутечен природен газ в Азия – в това число Япония, Южна Корея, Индия и даже Китай – за евентуално изпращане на част от техните доставки на газ в Европа, ако рецесията сред Русия и Украйна ескалира в спор.

В светлината на последната ескалация Европейски Съюз, Обединеното кралство и Съединени американски щати оповестиха първа фаза на наказания против Русия, които обаче на този стадий не наподобяват толкоз строги, с цел да повлияят на съветския енергиен експорт.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР