Един от най-добрите съвременни илюстратори в света, Ясен Гюзелев гостува

...
Един от най-добрите съвременни илюстратори в света, Ясен Гюзелев гостува
Коментари Харесай

Ясен Гюзелев гостува в Пловдив с илюстрации на емблематични книги

Един от най-хубавите модерни илюстратори в света, Ясен Гюзелев гостува в пловдивската изложба Aeterna. Изложбата  съживява добре познати приказни герои, пречупени през призмата на Ренесанса, реалистичните школи на XIX век и модерната идея за дизайн, илюзорната игра на сенки и приказната вероятност.
Прочетете още
Изложбата " Другият живот на илюстрацията "  се състои от графики и цветни принтове на илюстрации от някои от емблематичните заглавия, върху които художникът работи през годините. Те са номерирани и подписани от създателя, приет за един от най-хубавите илюстратори в света. Гюзелев сътрудничи с издателства като немските J. F. Schreiber и Aufbau-Verlag, канадското Simply read books, английското Walker books, тайванското Grimm Press.

Със своето изкуство, Ясен Гюзелев освен ни разкрива нови и непознати светове, само че и тайнството на един различен всемир, подмолния и необикновен живот на илюстрациите. Живот изпълнен със цветове, сенки и вероятности от едно непознато и в същото време толкоз близо до нас царство на герои и сюжети.

Миналата година изложбата гостива в Българския културен институт в Рим. 

Ясен Гюзелев е роден през 1964 година в София. След завършването на Националната художествена академия в София, Гюзелев отпътува за Италия и работи там в продължение на няколко години. В интервала 1990-1993 година илюстрира книги, карти Таро и работи за списания в Милано, Торино и Флоренция.

Големият му пробив идва с " Алиса в Страната на чудесата " от Луис Карол. Канадското издание печели сребърен орден от Американското общество на илюстраторите и гран при за оформление на корица от Американския институт за графично изкуство. Сред по-важните му оценките са диплом от " Златния молив на Белград " през 2001 година и Independent publisher book award в Съединени американски щати през 2002 година

Ясен Гюзелев работи най-много по типичен произведения като " Дон Кихот " от Сервантес, " Пинокио " от Карло Колоди, " Оливър Туист " от Дикенс, " Баскервилското куче " от Артър Конан Дойл, " Декамерон " от Бокачо, " Пътешествие до центъра на Земята " от Жул Верн и други Участвал е в доста изложения, в това число дружно с брат си - художникът Чавдар Гюзелев (например, в Българския културен институт, Прага, 2010). Имал е независими изложения в галерии в София, Париж, Виена, Москва, Лос Анджелис, Рюселхайм, Белград.

Гюзелев е измежду най-светлите мозъци на България. Син е на фамозния оперен артист Никола Гюзелев, само че е основал лично име, персонална биография и място измежду интелектуалния хайлайф.

Изложбата ще бъде открита на следващия ден, в 18 часа. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР