Един от най-добрите българи в зимните спортове Владимир Зографски се

...
Един от най-добрите българи в зимните спортове Владимир Зографски се
Коментари Харесай

Ски скачачът Влади Зографски: Ментално съм по-добре

Един от най-хубавите българи в зимните спортове Владимир Зографски се усеща доста по-добре ментално спрямо предходни години. Световният първенец за юноши имаше съществени проблеми с душeвността и не успяваше да реализира положителни резултати на публични надпревари. Това се промени на олимпийските игри в Пьонгчанг (Кор), където самоковлията приключи 14-и на дребната шанца.

" Представянето в Корея ми даде убеденост и самочувствие, а тъкмо това липсваше в един миг - призна пред " България Днес " 25-годишният гений. - Скачах мощно на тренировки и квалификации, само че не успявах да повторя резултатите в формалните надпревари. Наблегнах на ментални тренировки. Мисля, че съумях да се оправя. Стъпка по стъпка нещата се оправят. "

Зографски се готви съществено за зимния сезон. Той направи няколко старта на лятна шанца и записа класирания в Топ 20.

" Чувствам се добре - добави ски скачачът. - Направих много хубави резултати през лятото. Напреднах. Оправих елементи в скоковете. За момента имам още малко проблеми, само че работя по тяхното изчистване до старта на сезона. "

Началото на сезона тъне в огромна тайнственост. Причината са климатичните промени. Горещите температури се задържаха прекомерно дълго в Европа, което не разрешава построяването на ледените шанци.

" Още не е ясна програмата за надпреварите - изясни Зографски. - Не сме говорили с моя треньор Матиаш Зупан. Важно е да довършим до дъно подготовката. Изчакваме да падне сняг по тази причина нямаме съответни проекти. В последните години става все по-сложно поради времето. Първите скокове на сняг евентуално ще бъдат по време на първите стартове за Светованта купа. "

Зографски стартира да работи с Матиаш Зупан от лятото на предходната година. В началото двамата не съумяха да се сработят на 100%.

" До някаква степен преодоляхме бариерата, само че не изцяло. Продължаваме да имаме някои разлики във връзка с връзката. Не се караме, нито имаме проблеми. Но и не е като да се разбираме единствено с взор - показа Зографски. - Това е като възприятие. Понякога го има, различен път го няма. Ако върнем лентата обратно, с татко ми се разбирах с взор. В един интервал бях с Алекс Пойнтнер. С него също се разбирах до някаква степен. С Йоахим Винтерлих не беше по този начин. "

През новия сезон Зографски е изцяло обезпечен за надпревари.

" Благодаря на ски федерацията, тъй като няма потребност да мисля за финанси ", заключи скачачът.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР