Един от най-богатите растителни източници на протеини, той е наричан

...
Един от най-богатите растителни източници на протеини, той е наричан
Коментари Харесай

Бобът топли трапезата ни от векове

Един от най-богатите растителни източници на протеини, той е именуван “месото на бедния човек ”
Неизменна част от обичайна българска кухня бобът е и доста потребен за здравето. Той може да предотврати сърдечносъдови болести, рак, диабет, мигрена, високо кръвно налягане. Също по този начин е доста богат на голям брой витамини, минерали, фибри и бавноразградими въглехидрати.



Необходими артикули:
фасул - 2 ч.ч.
моркови - 1
голямлук - 1 огромна глава
чесън - 4 скилидки
олио - 1/2 ч.ч.
червен пипер - 2 ч.л.
джоджен - 1 ч.л.
сол - 1 ч.л.
домати - 2 бр. по - меки
Начин на подготвяне: Накисваме боба в студена вода за няколко часа /или от предната вечер/. Излейте водата, където се е киснал, налейте друга и го сложете на котлона да заври.След като заври, изхвърлете тази вода и налейте нова, толкоз че да покрие боба с един пръст и слагаме още веднъж на котлона. Не слагайте сол!Почистете и нарежете на дребно лука и морковите и прибавете половината от тях към врящия фасул.Добавете и скилидките чесън цели, джоджена, както и половината олио. Оставяме боба да ври на междинна степен /4-5/ до сваряване. При мен това беше 1 ч и 30 мин., само че това зависи от сорта фасул.След като бобът е съвсем подготвен, прибавяме измитите, обелени и нарязани на ситно доматки /може да употребявате и домати консерва - към 150-200 мл/. Слагаме и солта.След като бобът е сварен му вършим и запръжката. В тиган изсипваме останалото олио, откакто загрее прибавяме и останалата половина от нарязаните лук и морков.Запържваме за към 5 минутки и прибавяме 2 ч.л. червен пипер, като запържаме и него за 30-тина секунди. Получената запръжка прибавяме при боба и оставяме да ври 1-2 минутки. Махаме от котлона и затваряме фасул яхнията с похлупак



Необходими артикули:
1 супена лъжица растително олио
1 глава кромид лук, нарязана
1 скилидка чесън, надробен
2 моркова, нарязани на ситно
2 супени лъжици чили на прахуляк
1 чаена лъжичка кимион
4 чаши разперен зеленчуков бульон
300 г черен фасул, сварен и изплакнат
1 консерва царевица
1/2 чаена лъжичка черен пипер, надробен
1 дребна консерва домати

Начин на подготвяне: В огромна тенджера загрейте олиото на междинна температура. Задушете лука, чесъна, морковите като разбърквате за към 5 минути. Добавете чилито и кимиона. Гответе към още 1 минута. Добавете боба, царевицата, черния пипер и бульона. Изчакайте да кипне.Намалете котлона и оставете да покъкри за към 15-20 минути. Накрая прибавете и доматите.



Необходими артикули:
1 чаена чаша сварен бял фасул
1 глава лук
1 връзка магданоз
1 огромен домат
2 супени лъжици ябълков оцет
3-4 супени лъжици зехтин

Начин на подготвяне: Сварете боба. Прецедете го и го изплакнете. Можете да употребявате и авансово сварен фасул от консерва. Смесете го с нарязания на кръгчета или кубчета лук и нарязаните домати. Разбъркайте с магданоза. Подправете с подправките.



Необходими артикули:
400 гр. свинско месо
2 глави кромид лук
300 гр. зрял фасул
4 червени чушки - печени
4 люти чушки (по желание)
2 доматачерен пипер, джоджен, чубрица - на вкусолиосол на усет

Начин на подготвяне: Най-добре е бобът да се накисне в студена вода от вечерта. Накиснатия фасул отцедете и сварете. Месото измийте добре и нарежете на дребни кубчета. Запържете свинското в загрят тиган с малко олио/зехтин. Щом месото се задуши, прибавете сварения фасул, нарязания ситно лук, печените чушки (нарязани на ивички). Овкусете с подправките на усет. Доматите настържете и прибавете към ястието. Оставете боба да ври на спокоен огън при непрестанно бъркане, до момента в който се сгъсти и месото се свари изцяло. Свалете го от огъня, разпределете в глинени гювечета. Гювечетата запечете във фурната за 10-15 минути и по избор прибавете към всяко люта чушка.



Необходими артикули:
500 г зрял фасул
~800 г наденица с подправки
2 глави кромид лук
2 моркова
1 филиз праз лук
1/4 ч. л. млян черен пипер
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. червен пипер
4 с. л. растителна лой
сол
Начин на подготвяне: Бобът се накисва за 8-10 часа в бездънен съд с вода, която да го покрива добре. Тази процедура е наложителна, в случай че желаете да се предпазите от стомашен дискомфорт. След това тази вода се изхвърля, бобът се измива и се слага в тенджера с вода. Вари се на слаб огън за 30-40 минути. Лукът, празът и морковите се нарязват и се задушават в обособен съд с малко лой. Щом омекнат добре, се прибавя отцеденият фасул, подправките и всичко се разбърква добре. Прехвърля се в бездънен глинен съд. Всяка от обелените наденици се нарязва напречно на части с дебелина към 1 см, само че не се разрязва до дъно, с цел да се резервира цяла. Когато и надениците се подредят върху боба, всичко се залива с по-малко от 2 ч. ч. вода, захлупва се с похлупак и се слага в студена фурна на 100`С. Постепенно температурата се усилва до 160`С и ястието се оставя да се готви по този начин за към 90 минути. Готовото ядене може да се сервира незабавно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР