Един от най – големите въпроси, които човечеството има за

...
Един от най – големите въпроси, които човечеството има за
Коментари Харесай

Сфери на Дайсън около черни дупки може да са доказателство за извънземни цивилизации

Един от най – огромните въпроси, които човечеството има за Вселената, е: Сами ли сме ние като софтуерно напреднал тип? Този въпрос поражда и редица други въпроси: Ако извънземните са там, по какъв начин би изглеждала тяхната цивилизация? И по какъв начин бихме могли да ги открием?

Ново изследване изложи някои отговори на тези въпроси – най-малко в случай че въпросната технология е тип безразсъден енергиен комбайн, наименуван сфера на Дайсън, която черпи сила от черна дупка.

„ В това проучване ние преглеждаме енергиен източник на добре развита цивилизация от вид II или вид III. Те се нуждаят от по-мощен източник на сила от личното си Слънце “, пишат откривателите в своя отчет.

„ Акреционен диск, корона и релативистични струи биха могли да бъдат евентуални електроцентрали за цивилизация от вид II. Нашите резултати демонстрират, че за черна дупка със звездна маса, даже при ниско съответствие на Едингтън, акреционният диск може да обезпечи стотици пъти повече бляскавост от звезда от главната поредност. „

Концепцията за сферите на Дайсън е разпространявана от физика -теоретик Фрийман Дайсън през 60 -те години на предишния век, като решение на казуса с потреблението на сила, който надвишава опциите на планетата на една цивилизация. Самата сфера е построена към звездата на планетарната система – мегаструктура, която събира силата на звездата при източника.

Теорията на Дайсън допуска, че инфрачервените излъчвания на топлинна сила могат да избягат, защото структурата на Дайсън улавя и преобразува звездната сила, което хипотетично би могло да отдаде наличието на тези хипотетични структури. Този инфрачервен автограф, в случай че можем да го открием, би ни разрешил да се приближим до извънземните цивилизации.

Воден от астронома Таигър Ю-Ян Сяо от Националния университет „ Цин Хуа “ в Тайван, екип от откриватели разшири концепцията още повече. Ами в случай че сферата на Дайсън (или пръстенът на Дайсън или роякът на Дайсън) е подредена към черна дупка? Би ли работила тази технология и какво бихме могли да открием за нея от тук на Земята?

Единственото нещо, с което са известни черните дупки, е тяхното мощно гравитационно поле, което гълтам всичко, което се доближава задоволително близо, и не го изпуска още веднъж (което можем да открием).

Следователно може би се чудите по какъв начин човек може да получи нещо от подобен „ звяр “. Оказва се, че има редица процеси в рисковата среда към черна дупка, от която вероятно може да се добие сила.

В своя отчет екипът преглежда редица от тези процеси: акреционният диск от материал, който се върти към черна дупка, прегряван от търкане до милиони градуси; Хокинг радиация, теоретичното лъчение на черно тяло, предавано от черни дупки, препоръчано от Стивън Хокинг.

Други евентуално значими феномени, които биха могли да допринесат, са сферична акреция, короната на намагнетизираната плазма сред вътрешния борд на акреционния диск и хоризонта на събитията и струите, изстреляни с относителни скорости от полюсите на дейните черни дупки.

Въз основа на модели на черни дупки, достигащи 4, 5 или 20 милиона пъти масата на Слънцето (което е масата на Стрелец А*, свръхмасивната черна дупка в сърцето на Млечния път), Сяо и сътрудниците му съумяват да дефинират, че сфера от спътници би могла дейно да събира сила от някои от тези процеси.

„ Най -голямата бляскавост може да бъде събрана от акреционен диск, достигащ 100 000 пъти светенето на Слънцето, задоволително за поддържане на цивилизация от вид II “, пишат откривателите.

„ Освен това, в случай че сфера на Дайсън събира освен електромагнитното лъчение, само че и други типове сила (например кинетична енергия) от струите, общата събрана сила би била почти пет пъти по -голяма. “

Такива структури биха могли да бъдат открити на голям брой дължини на вълните, откриват откривателите, като по – горещите сфери на Дайсън са по – забележими в ултравиолетовия диапазон, а по -хладните сфери на Дайсън се виждат в инфрачервено, тъкмо както самият Дайсън предвижда.

Въпреки това, като се има поради, че дейните черни дупки към този момент излъчват доста радиация в двата диапазона на дължината на вълната, откриването на сфери на Дайсън може да бъде по – елементарно на доктрина, в сравнение с да се реализира на процедура.

Екипът допуска, че осъществяването на други измервания, като промени в светлината, защото черната дупка е повлияна от гравитацията на сферата, би могло да помогне за откриване къде могат да се скрият тези структури.

Изследването е оповестено в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР