Един от начините, по които се опитваме да преодоляваме недостига

...
Един от начините, по които се опитваме да преодоляваме недостига
Коментари Харесай

Денков призна: Близо 25 млн. лв. ни струва дуалното обучение за три години

" Един от методите, по които се опитваме да преодоляваме дефицита на фрагменти в стопанската система, е посредством дуално образование. В него за три години са вложени близо 24,5 млн. лева по плана " Подкрепа за дуалната система на образование ". Представители на бизнеса влизат в учебно заведение също по Националната стратегия " Бизнесът преподава ", за която се отделят по 300 000 лева на година ", показа министърът на образованието и науката акад. Николай Денков по време на полемиката " Държавата - другар или затруднение пред ефикасната активност на фирмите ".

Министър Денков уточни, че допреди пет-шест години огромна част от студентите са били в професионалните посоки " Икономика " и " Администрация и ръководство ".

" Това към този момент не е по този начин. Приемът в тези посоки беше скъсен с към 40 % и бяха основани редица тласъци за области, като енергетика, машинно инженерство, общо инженерство, педагогика. Има предпочитани професионални посоки и предпазени специалности, в които студентите са освободени от такси, дават им се стипендии и опция да подписват контракти с работодатели. Въпреки че фактически има пренасочване и по-добро балансиране на студентите, повишаването на техния брой в дефицитните области към момента е ниско ", призна министър Денков.

" По отношение на професионалното обучение също настъпват съществени промени. Приемът в професионални паралелки се усилва непрестанно през последните години и има райони, в които той наближава 70 %. Средно за България този % е към 50, а задачата ни е да стигне до 60 % ", уточни акад. Денков.

" Но работната ръка в България понижава неимоверно бързо. Затова е значимо да работим с бизнеса, с цел да подготвим фрагментите, които, още преди да влязат на пазара на труда, да знаят, че ще се осъществят по-най-добрия метод в България.

Добрите образци, при които преподаватели от университетите и Българската академия на науките работят дружно с децата, би трябвало да станат всеобща процедура ", безапелационен е министърът на образованието и науката.

В полемиката, отдадена на кариерното развиване и трудовия пазар в България, се включиха също представители на общественото министерство и работодатели.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР