Един от начините да отклониш вниманието на съперника си е

...
Един от начините да отклониш вниманието на съперника си е
Коментари Харесай

Защо Русия обгради Украйна? Причината не е НАТО, а великоруската амбиция на Путин

Един от методите да отклониш вниманието на противника си е да му подхвърлиш неуместно и неуместно обвиняване и да го оставиш да се " бори с плашилото ". 

Точно това се случва сега в връзките сред НАТО и Русия, споделя английският министър на защитата Бен Уолъс в своя публикация, отдадена на рецесията в Украйна. 

Москва упреква съюза в това, че " приготвя провокации в Източна Украйна ", с което обосновава огромната готовност на военни сили по западната граница. 

" Очевидно е, че желанието на Кремъл е да се занимаваме с това подправено изказване, вместо да се заемем с действителните проекти на президента на Руската федерация. Ако разгледаме обстоятелствата, бързо ще осъзнаем какъв брой несъстоятелни са обвиняванията против НАТО ", показва Уолъс. 

Той показва, че НАТО е основан като защитителен алианс, в основата на който стои взаимната отбрана при експанзия.

Бившите руски републики, които членуват в него, не са " асимилирани ", а са се включили по свое предпочитание. 

" Кремъл пробва да показа НАТО като скрит план на Запада, който желае да посегне към съветската територия, само че в действителност увеличението на членовете на алианса е естествена реакция на страните по отношение на злоумишлените действия и закани на Русия ", споделя той. 

Уолъс припомня още, че единствено пет страни членки на НАТО са съседи с Русия, а тя съставлява едвам 1/16 от дължината на границата на страната. 

Бен Уолъс обръща внимание на същинската причина за активизирането на Кремъл по отношение на Украйна - и тя се съдържа в публикацията, написана от самия Владимир Путин през 2021 година със заглавието " За историческото единение на руснаците и украинците ". 

В нея не става дума за разказа, който се прокарва сега. В нея липсва " плашилото ", че Русия била обградена от НАТО.

" Тази публикация разпростира изкривена и изборна аргументация, която би трябвало да оправдае минимум подчинението на Украйна, а в най-лошия случай - насилственото съединяване със суверенната страна.  Статията на президента Путин изцяло пренебрегва желанията на жителите на Украйна, до момента в който възражда оня вид етнонационализъм, който се демонстрираше из Европа в продължение на епохи и към момента има капацитета да разсъни същите разрушителни сили на враждата от предишното. Читателите освен ще се шокират от тона на публикацията, само че и ще бъдат сюрпризирани какъв брой рядко се загатва НАТО в нея. Все отново нали сякаш " експанзионистичната политика " на НАТО беше изворът на всички паники на Кремъл? Всъщност, Путин е посветил единствено един параграф на НАТО ", споделя Уолъс. 

В публикацията си Путин разпростира три тези - че Западът пробва да употребява разделянето, с цел да " владее " Русия; че има единствено една нация на Велика Русия, Малорусия и Белорусия с общ народ, език и черква - и всичко останало е неестествен конструкт; и че всеки, който се опълчва на това изказване, го прави от ненавист или уплаха по отношение на Русия. 

" Никой не желае да владее Русия. Очевидно е, че като нейните жители са тези, които би трябвало да дефинират бъдещето си, както във всяка друга страна. Собствените уроци на Русия от спорове като войната в Чечня би трябвало да демонстрират, че етническите и религиозните конфликти костват хиляди почтени човешки животи, до момента в който съперниците се блокират взаимно в десетилетно съревнование ", споделя английският министър на защитата. 

Той припомня на Москва, че самото съветско държавно управление е признало суверенитета на Украйна и е подсигурило териториалната й целокупност с меморандума от Будапеща от 1994 година и с Договора за другарство с Украйна от 1997 г. 

" Само че не Западът, а Кремъл поддклажда възходящото разделяне в тази страна, както и в няколко други страни в Европа. Добре документирани са множеството старания на ГРУ и други съветски организации да се намесват в демократичните избори и вътрешните разногласия. Умението да разделя и да владее се употребява най-добре от Москва, а не от НАТО ", споделя той. 

Уолъс отхвърля и изказванието на Путин, че " Украйна е Русия и Русия е Украйна ", като показва, че в по-голямата част от историята си двете страни са били разграничени една от друга, а не съединени. 

Тезата, че всички нации от Беларус, Украйна и Русия са наследници на " Древна Рус " и по тази причина всички те са руснаци, също не стъпва на здрава основа. 

" Ако познанията ви за съветската история стартират от 1645 и приключват в 1917 година, може да изфабрикувате причини в интерес на по-експанзивна Русия - може би в стила на титула на съветския цар преди Руската империя " самовластник на цяла Велика, Мала и Бяла Русия " - надлежно на Русия, Украйна и Беларус. Най-вече би трябвало да забравите какво се е случвало преди и след този интервал в историята ", написа Уолъс. 

" Трябва да пренебрегнете съществуването на Съветския съюз, нарушаването на Руско-украинския контракт за другарство и окупацията на Крим. А евентуално ще се съгласите, че това не са събития, които може да се дефинират като бележки под линия в историята ", споделя още той

Уолъс цитира личните думи на Владимир Путин от публикацията му от 2021 година:  " Всичко се трансформира. В това число - страните, обществата. И несъмнено, част от един народ в хода на своето развиване - по силата на ред аргументи и исторически условия - може в избран миг да се почувства, да се осъзнае като обособена нация. Как да се отнасяме към това? Отговорът може да е единствено един: с почитание! ". 

По подигравка - съветският президент употребява есето си, с цел да отхвърли част от историческите условия, довели до самоопределението на Украйна. 

Британският министър на защитата отхвърля и последната теза на Кремъл - че позицията на западните страни против експанзионистичната му политика е предизвикана от боязън и ненавист. 

" Оставяйки настрани обстоятелството, че офицери на ГРУ използваха нервно бойно вещество посред улиците на Англия или че съветската страна се занимава с кибер офанзиви и умишлени покушения, нищо не може да бъде по-далеч от истината. 

Русия и Англия споделят дълга и постоянно взаимоизгодна история. Сътрудничеството посред ни оказва помощ за окончателната победа над Наполеон и Хитлер. Извън споровете, в продължение на епохи сме споделяли технологии, медицински открития и просвета. 

По време на 18 век Русия и Англия са тясно свързани. Между 1704 и 1854 година, от епохата на Петър Велики до Екатерина Велика, както и през 19 век, английски жители са адмирали, генерали, лекари и архитекти на най-високо равнище в съветския царски двор. Бащата на съветския флот Самюел Грейг е роден в Инверкитинг, в шотландската област Файф ",  споделя Уолъс. 

Той показва, че британците и руснаците не престават да споделят взаимно почитание и до през днешния ден. 

" Британското държавно управление няма спор с Русия и с съветския народ - в противен случай - само че не може да се помири със зловредните действия на Кремъл ", споделя той. 

" Ако в някоя студена януарска или февруарска нощ съветските въоръжени сили още веднъж прекрачат границата на суверенна Украйна, не обръщайте внимание на опитите да отклоняват вниманието ви с " плашила " и подправени изказвания за експанзията на НАТО, а си спомнете думите на президента на Русия в есето от предишното лято. Спомнете си ги и се запитайте какво значат - освен за Украйна, само че и за всички нас в Европа
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР