Един месец репортажи на The New York Times показаха, че

...
Един месец репортажи на The New York Times показаха, че
Коментари Харесай

The New York Times: Уморени войници, ненадеждно оборудване: многото проблеми на Украйна

Един месец репортажи на The New York Times демонстрираха, че боевете значително са стигнали до задънена улица, като Украйна е изправена пред доста трудности по пътя към решителния зложелател.

ИЗВЪН АВДИЕВКА, Украйна — Щабът на един от батальоните на 53-та механизирана бригада на Украйна мирише на прясно отсечени борови дървета. Миризмите идват от дървените опорни греди в лабиринта от окопи, които съставляват огромна част от главната база на единицата отвън обхванатия от борби град Авдиевка.

В основния команден пункт тв приемници с плосък екран, компютри и сателитен интернет излъчват изображения от дребни дронове, до момента в който група украински бойци следят своята част от фронтовата линия.

Това, което виждат най-много, е брутално задънена улица.

Тъй като войната е към този момент в своя 17-ти месец, боевете получиха видим темп. Русия и Украйна се сблъскаха в смъртоносна серия от офанзиви и контраатаки.

Украинските войски се бият против солидна съветска защита, до момента в който не престават офанзивата си на юг, забавяна от гъсти минни полета.

Малките териториални придобивки идват с голяма цена. Полевите лечебни заведения, които бяха затворени след борбата за източния град Бахмут, бяха отворени още веднъж, споделиха доброволци, а украинските бойци описаха съдбоносен зложелател.

„ Ние разменяме нашите хора за техните хора, само че те имат повече хора и повече съоръжение “, сподели един украински пълководец, чийто взвод е претърпял към 200 % загуби, откогато Русия започва специфичната военна интервенция предходната година.

Този разбор на войната в New York Times се основава на дузина пътувания до фронтовата линия и изявленията през юни и юли с украински бойци и командири в районите на Донецк и Харков, където се водят доста от борбите.

Тези визити демонстрираха, че украинската войска е изправена пред голям брой нови и непрекъснати провокации, които способстваха за нейния муден прогрес в настъплението.

Украйна съумя да приспособява отбранителната война - свърза сателитен интернет Starlink, програмен продукт с отворен код и подготвени дронове за непрекъснато наблюдаване на съветските войски от командни пунктове. Но нападателните интервенции са различен въпрос: Украйна е постигнала дребен прогрес в способността си да координира непосредствено дейностите на своите войски, които са най-близо до съветските сили на по този начин наречената нулева линия, и тези, които нападат напред.

Украинската пехота от ден на ден се концентрира върху окопни офанзиви, само че с десетки хиляди жертви от началото на войната, тези редици постоянно се попълнят с по-малко подготвени и по-възрастни бойци. И когато съветските войски са принудени да изоставен дадена позиция, те насочват артилерията си към тази позиция, гарантирайки, че украинските войски не могат да останат там за дълго.

Боеприпасите са в дефицит и има комбинация от муниции, изпратени от разнообразни страни. По думите на украинските бойци, това е принудило украинските артилерийски елементи да употребяват повече муниции за поразяване на задачите си, защото точността на другите снаряди варира доста. Освен това някои от старите снаряди и ракети, изпратени от чужбина, повреждат оборудването им и нараняват бойците. „ Сега това е доста огромен проблем “, сподели Алекс, командирът на украинския батальон.

И най-после, през летните месеци камуфлажът и зеленината остават решаващите фактори за това дали една интервенция на бойното поле е сполучлива. Отбраняващите се сили съвсем постоянно имат преимущество, без значение дали става въпрос за невидими окопи или скрити единици за електронна война, които употребяват машинация и камуфлаж, с цел да объркат атакуващите сили.

Украинските формирования в други елементи на фронта изпитваха компликации при попълването на редиците си с бойци от този диаметър, способни да организират сполучливи офанзиви в окопите, като се има поради, че месеците на борба бяха изтощили редиците им. Новите бойци - заместници от време на време са по-стари наборници, които са мобилизирани.

„ Как можете да очаквате от 40-годишен мъж да бъде добър пехотинец или картечар? “ – попита украинският пълководец, чийто взвод е дал десетки жертви. Младостта значи освен по-добра физическа мощност, само че и че по-младите бойци са по-малко склонни да слагат под подозрение заповеди.

Украинските жертви се усилиха в региона на Бахмут през последните дни, непряк артикул от тактиката на Украйна да овладее съветските войски към града, в допълнение към контранастъплението в южната част на страната. Руските войски са преместили повече артилерийски единици в региона, тъй че даже и да изгубят окоп от украинска офанзива, те могат бързо да бомбардират изгубените си укрепления със снаряди, принуждавайки войските на Киев да се отдръпват от новоотвоюваната територия.

Често, с цел да стрелят или маневрират, украинските бойни машини и транспортни средства би трябвало да се откажат от всевъзможен тип камуфлаж, излагайки се на риска от удар от друго оръжие, което се популяризира по фронтовите линии през последните месеци: съветските безпилотни самолети Ланцет с GPS ориентиране.

Дроновете, постоянно наричани „ камикадзета “, принудиха украинските артилерийски и танкови екипажи да подхващат обширни ограничения, с цел да скрият позициите си. Някои танкови екипажи даже заваряват спонтанна ризница към кулите си, с цел да се опитат да спрат самовзривяващите се дронове.

На към 40 благи, в различен сектор от фронтовата линия, бойците от 15-та самостоятелна артилерийска разследваща бригада следиха радиочестотите от екраните на компютрите си и се опитваха да схванат по какъв начин да се оправят с Ланцетите. Беше невероятно да ги накараме да млъкнат, най-малко към този момент.

По мнението на украинските бойци, " Ланцетите " са сложни за събаряне, тъй като работят повече като управляеми бомби, в сравнение с като безпилотни летателни апарати. Вместо това техният радар за електронна война, прочут като NOTA, се пробва да заглуши близкия съветски дрон, за който се допуска, че изпраща координати до Ланцет. Но това е сложна просвета, споделиха бойците.

„ Не знаем по какъв начин тъкмо споделят “, сподели Марабу, младши сержант, който работи за NOTA.

Друг боец от силите за радио - електронна война добави, че могат да видят ланцетите на екрана си единствено за малко време, когато той включи поточно видео връзката, само че че нормално това трае единствено към 15 секунди.

Радио - електронната битка е скритата ръка зад огромна част от войната, като съветските благоприятни условия надминават тези на украинците. Руските войски могат да откриват сигнали на мобилни телефони и да заглушават GPS и радиочестоти и постоянно търсят Wi-Fi рутери на Starlink, с цел да нападат тези места с артилерията си.

„ Това е доста огромен проблем за нас “, сподели Марабу, имайки поради способността на съветските войски да превключват честотата на своите дронове. Това затруднява NOTA да дефинира къде са дроновете на предната линия.

Този месец Maрабу видя съветски дрон за наблюдаване някъде над град Сватово. Извън обсега на радара за заглушаване на NOTA, всичко, което Марабу можеше да направи, беше да следи по какъв начин алените точки се спускат каскадно надолу по синия декор на екрана му, до момента в който съветски дрон комуникира с оператора си, изпращайки зърнести фрагменти от войната на земята.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР