Един – изгонен с 30 неизвинени отсъствия.Втори - с предупреждение

...
Един – изгонен с 30 неизвинени отсъствия.Втори - с предупреждение
Коментари Харесай

Ако парламентът беше училище - колко са неизвинените отсъствия на депутатите

Един – изпъден с 30 неизвинени отсъствия.

Втори - с предизвестие за изпъждане, поради 8 отсъствия без оправдателна причина.

Трети - със забележка за 5 отсъствия.

И двама на косъм от забележката.

Така би изглеждал електронният дневник на депутатите, в случай че в Народното събрание неизвинените отсъствия се следяха, както в учебно заведение.



Депутатите имат право авансово да предупредят ръководителя на Народното събрание, че няма да могат да отидат на работа. В подобен случай не биха имали неизвинено неявяване. Конкретните цифри обаче демонстрират броя на отсъствията, за които депутатите не са предизвестили ръководителя на Народното събрание.

Какво губят депутатите, в случай че не вървят на работа?

Депутатите имат 3 постоянни пленарни съвещания, на които наложително би трябвало да участват – сряда, четвъртък и петък. Заплатата, която получават, е равна на три средномесечни заплати в публичния бранш.



Ако народен представител реши, че не му се върви на работа, то в края на месеца заплатата му ще бъде по-малка. За един ден неявяване удръжката му ще е равна на едно на ден заплащане. Ако в един месец депутатът пропусне най-малко 5 пленарни съвещания, в края на месеца ще получи 1/3-та от заплатата си. И отново няма да бъде изпъден.

Колко (не)активни са депутатите в работата си?

Присъствието тялом в пленарната зала не значи дейна работа. Показва го уеб сайтът на Народното събрание: депутати с нито едно неизвинено неявяване може да стоят на депутатската пейка, без да зададат нито един въпрос или без да имат импортиран даже един законопроект.



Според уеб страницата на Народното събрание Бойко Клечков не е взел участие в нито една законодателна самодейност, няма оферти към законопроекти на второ четене, само че има трима нещатни сътрудници, които му оказват помощ в работата му на депутат.

Депутатът от Българска социалистическа партия Петър Кънев, за който депутатската пейка е работно място за седми път, също няма записано нито едно присъединяване в законодателна самодейност. Дейността му, съгласно уеб страницата на Народното събрание, се изчерпва с два въпроса по време на парламентарен надзор и едно предложение към законопроект.



ОБРАТНАТА ТЕНДЕНЦИЯ







И какво от това?

Парламентът не е учебно заведение. Депутатската пейка може да остане празна цялостен мандат. В най-лошия за депутата случай заплатата му ще остане 1598 лева

Избраният от народа представител може и да не пропуща пленарно съвещание, само че да не произнесе нито един тон по време на целия мандат на Народното събрание. От това няма да загуби и стотинка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР