Един футболист от националния отбор по футбол се снима с

...
Един футболист от националния отбор по футбол се снима с
Коментари Харесай

DW: Футболистът, който сложи точка. И взриви бомба

Един футболист от националния тим по футбол се снима с турския президент Ердоган. Критикуват го. После този народен тим тежко се проваля на Световното състезание в Русия. Тогава мнозина още веднъж се сещат за фотографията и за слабата форма на този футболист – и стартират да го упрекват. В резултат от което той афектирано напуща националния тим, написа "Дойче веле ".

Дотук историята не е изключително вълнуваща. Изведнъж обаче се оказва, че тя има доста рисков политически заряд. Защото футболистите с задгранични корени дълги години се смятаха за едно от най-красивите лица на интеграцията в Германия. И когато – основателно или не – те заявят, че все пак се усещат „ германци втора употреба " и че чувството за ксенофобия в близост им нараства, тогава сериозен проблем има и политиката.

Франция е огромният победител на Мондиал 2018

Ето по какъв начин се развиват нещата:

"Тежко ми е на сърцето, само че след дълги размисли взех решение, че към този момент няма да играя за Германия в интернационалните мачове - най-малко до тогава, докато към момента изпитвам чувството за расизъм и липса на почит ", писа Месут Йозил в Туитър. Футболистът счита, че Германският футболен съюз (ГФС) и най-много шефът на този съюз Райнхард Гриндел се отнася зле с него. „ Не искам повече да бъда изкупителната жертва за неговата непросветеност и неспособността му да си прави работата както би трябвало, " написа още 29-годишният Йозил.

The past couple of weeks have given me time to reflect, and time to think over the events of the last few months. Consequently, I want to share my thoughts and feelings about what has happened. pic.twitter.com/WpWrlHxx74
— Mesut Özil (@MesutOzil1088) 22 юли 2018 година
"За тях съм ту немец, ту чужденец "

Футболистът от турски генезис твърди, че в редиците на ГФС се усещат ксенофобски трендове: "Хора, които имат податливост към расизъм и дискриминация, не трябва повече да работят в най-големия футболен съюз в света, който сплотява многочислени играчи с най-различен фамилен генезис ", упорства Йозил, който самичък е роден в Германия. Към своите десетки милиони почитатели в обществените мрежи футболистът насочи и следното обобщаващо обръщение по адрес на Гриндел и неговите съидейници: "За тях аз съм немец, когато побеждаваме, и пришелец, когато губим ". Йозил напомня, че за някогашните национални играчи Лукас Подолски и Мирослав Клозе никой не приказва като за „ германци от полски генезис ", само че за него самия постоянно се казвало, че е от турски генезис.

Плеймейкърът на лондонския "Арсенал " изрично отбрани и решението си да се снима с турския президент Ердоган, което преди Световното състезание по футбол провокира доста рецензии. "За мен тази фотография няма нищо общо с политиката или с изборите ", писа Йозил и посочи, че просто е показал почитание към най-високопоставения политик в родината на своите родители. Снимките с Ердоган, които си направиха Месут Йозил и неговият сътрудник от националния тим Илкай Гюндоган, още веднъж попаднаха под ударите на критиците, откакто немският тим напусна шампионата още в първата фаза.

Пълномощничката по интеграцията на немското държавно управление Анете Видман-Мауц от ХДС акцентира разбирането, което би трябвало да се демонстрация към фамилните корени на хората, само че в това време съобщи, че когато става дума за корист с предизборни цели, рецензията може да бъде основателна. И въпреки всичко тази рецензия не трябва „ да води до тоталното дискредитиране на футболистите с задграничен генезис ", сподели Видман-Мауц.

Какво не е схванал Йозил?

Having to leave the World Cup already after the group stage hurts so much. We just weren't good enough. I'll need some time to get over it. #SayNoToRacism #Worldcup #Russia2018 #M1Ö pic.twitter.com/mFOOhYQZen
— Mesut Özil (@MesutOzil1088) 29 юни 2018 година
Пълномощничката по интеграцията в Северен Рейн-Вестфалия Серап Гюлер, която сама има турски корени, счита, че уважението към родината на родителите не изключва рецензия към съответното държавно управление. Според нея таман това Йозил не е схванал: "Той нямаше да показва липса на почитание, в случай че беше отхвърлил поканата на един автократ. Напротив, щеше да показва мощен темперамент. "

Германската министърка на правораздаването Катарина Барлей счита, че обвиняванията, отправени от Йозил, са притеснителен сигнал за един бездънен публичен проблем. "Много обезпокоително е, когато огромен немски футболист като Месут Йозил усеща расизъм в страната и счита, че към този момент не е мечтан, както и че Футболният съюз не го съставлява. "

След декларацията на Йозил, ГФС още веднъж попадна под мощен напън. Тео Цванцигер, един от предшествениците на Гриндел отпред на футболния съюз, е наскърбен от протичащото се - той счита, че отдръпването на Йозил от националния тим е „ тежък удар върху напъните на нашата страна да организира интеграция посредством футбола ". Хората с задгранични корени по никакъв метод не трябва да се усещат като „ втора употреба германци ", счита Цванцигер.

"Мърляч на терена "

В полемиката се намеси и президентът на „ Байерн " Мюнхен Ули Хьонес: „ Радвам се, че този цирк най-сетне завърши. Той от години към този момент е един мърляч на терена. " Хьонес, който самичък е оспорвана фигура поради укриването на налози, за което излежа наказване отнемане от независимост, счита, че нещата би трябвало да сведат до това, за което става дума: спорта. „ А от спортна позиция Йозил към този момент от години няма работа в националния тим ", твърди Хьонес и упреква Йозил, че прикрива слабата си форма зад цялата история към фотографията с Ердоган.

В Турция хвалят Йозил за решението му да напусне националния тим. Министърът на спорта Мехмет Касапоглу писа в Туитър: „ Ние с цялото си сърце поддържаме достойната позиция на нашия брат Месут Йозил ". Говорителят на Ердоган Ибрахим Калин приветства изказването на Йозил, че още веднъж би се срещнал с турския президент: „ И представете си единствено на какъв напън е бил подложен господин Месут? Къде останаха учтивостта, толерантността и плурализмът?! " А министърът на правораздаването Абдулхамит Гюл поздрави Йозил за това, че е вкарал „ най-красивия гол против фашисткия вирус ".

#UPDATE The German Football Association (DFB) rejects claims of racism against their president Reinhard Grindel made by Mesut #Ozil in his announcement that he has retired from the international game https://t.co/2V9kurcPpr pic.twitter.com/49wCXMHUua
— AFP news agency (@AFP) 23 юли 2018 година
Истина или неистина: хърватите подаряват парите си от Мондиал 2018

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР