Един ден внуците ви може би ще отварят учебници и

...
Един ден внуците ви може би ще отварят учебници и
Коментари Харесай

Мрачно бъдеще: Повечето от едрите животни ще изчезнат до края на века

Един ден внуците ви може би ще отварят учебници и ще четат в тях за слонове, тигри и лъвове – величествени изчезнали създания, които в миналото са бродели по света като мамутите и динозаврите.

Това са думите на биолози от разнообразни краища на света, които считат, че най-големите зверове ще изчезнат до края на века, в случай че не бъдат взети ограничения. Според тях, внезапната загуба на биоразнообразие и мегафауна е проблем по-голям даже от климатичните промени.

Не е вест, че доста от най-обичаните типове на планетата са застрашени от изгубване. Бракониерството и все по-бруталното нахлуване на индивида в дивия терен са унищожили популациите на носорозите и слоновете, притиснали са огромните котки до дребни територии и са принудили дивите животни да влизат в спор с хората.

Учените са каталогизирали типовете на шест континента и са стигнали до обезпокоително умозаключение. Техните прогнози са, че към 59% от едрите хищни типове (тези по-тежки от 15кг), като да вземем за пример бенгалския тигър; и 60% от едрите тревопасни типове, като да вземем за пример белия носорог и горилите – ще изчезнат напълно скоро.

Изчезването на типове като слонове, носорози и лъвове би било пагубна загуба, която ще има забележителен резултат и върху екосистемата.

Въпреки това към момента има късмет. Екипът е изброил 13 стъпки, които могат да предотвратят това бъдеще. Сред тях са признаването на мащаба на казуса, започването на незабавни дейности от страна на държавни управления и организации за запазване на типовете, както и връзка сред мегафауната и общностите наоколо до нея – да вземем за пример потребление на приходите от туристи в естествените паркове за подкрепяне на бедните общности, които живеят там.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР