Един ден в стаята случайно влетяла птица. Човекът решил да

...
Един ден в стаята случайно влетяла птица. Човекът решил да
Коментари Харесай

Притча: Цената на свободата

Един ден в стаята инцидентно влетяла птица.

Човекът решил да ѝ помогне и да я пусне през прозореца на независимост. Но тя се страхувала от него. Не му вярвала. От опита си с хора тя знаела да се отнася към тях внимателно, тъй като те убиват птици освен за храна, само че и от състезателен интерес.

Този опит дотолкоз се загнездил в нейното създание, че птицата не била в положение да разбере положителните му планове – да я освободи без да й предизвиква щета. Страхът не й разрешавал да разбере, че той работи с най-хубави планове. Само като се приближал към нея, тя пърхайки с крила се опитвала да отлети, започвайки да се удря в стената, прозореца, мебелите, което за следващ път потвърждавало, че той е творение рисково.

Но индивидът в действителност й желаел положителното. Ако птицата можела единствено да осъзнае същността на този момент, а не я пропущала през призмата на предходния си опит, то тя нямало да претърпи никаква щета. Причина за нейните неприятности се явявалa личното ѝ незнание и неверна визия за действителността. Тя не вярвала на ръката, протегната към нея, с цел да я освободи.

***

Твърде постоянно и ние се опасяваме от смяната, която може да ни освободи. Страхуваме се, че тя ще ни навреди, че ще е мъчителна и ще бъдем засегнати в процеса, без да осъзнаваме, че тя в действителност ще ни направи по-силни, по-свободни и по-способни. Позволете на смяната да се случи и във вашия живот и да донесе напредък и независимост.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР