Един ден в средата на ноември 2022 работниците в OpenAI

...
Един ден в средата на ноември 2022 работниците в OpenAI
Коментари Харесай

Историята на ChatGPT и старта на „надпревара във въоръжаването“ на A.I.

Един ден в средата на ноември 2022 служащите в OpenAI получиха непредвидена задача: „ Пуснете бързо чатбот. Чатботът “, разгласи изпълнителен шеф, „ ще бъде прочут като „ Чат с GPT-3.5 “ и ще бъде наличен гратис за обществеността. След две седмици. “ Съобщението обърка някои чиновници на OpenAI. Цяла година компанията за изкуствен интелект от Сан Франциско работеше за стартирането на GPT-4, нов изкуствен интелект (ИИ). Модел, който беше необикновено добър в писането на есета, решаването на комплицирани проблеми с кодирането и други След месеци на тестване и фина конфигурация GPT-4 беше съвсем подготвен. Планът – моделът да бъде пуснат при започване на 2023 година, дружно с няколко чатбота, които биха разрешили на потребителите да го тестват сами, съгласно трима души, осведомени с вътрешната работа на OpenAI, написа. Но висшите ръководители на OpenAI бяха трансформирали мнението си. Някои бяха обезпокоени, че конкурентните компании може да ги изпреварят, като пуснат собствен личен ИИ преди GPT-4, съгласно хората с знания по работата на OpenAI. И стартирането на нещо бързо благодарение на остарял модел, считат те, може да им помогне да съберат противоположна връзка, с цел да подобрят новия.

Затова те взеха решение да изтупат праха и да актуализират предходния работещ чатбот, който употребява усъвършенствана версия на GPT-3 – предходния езиков модел на компанията, който излезе през 2020 година

Тринадесет дни по-късно се роди и влезе в историята на осведомителните технологии.

През месеците след дебюта си, ChatGPT се трансформира в световен феномен. Милиони хора са го употребявали, с цел да пишат лирика, да основават приложения и да организират спонтанни лечебни сесии. Той беше прегърнат (със смесени резултати) от издатели на вести, маркетингови компании и бизнес водачи. И това провокира полуда от вложители, които се пробват да се включат в идната вълна на ИИ.

Това също провокира дискусия. Потребителите се оплакват, че ChatGPT е податлив да дава пристрастни или неправилни отговори. Някои ИИ откриватели упрекнаха OpenAI в неблагоразумие. А учебните квартали в цялата страна, в това число в Ню Йорк, не разрешиха ChatGPT, с цел да се опитат да предотвратят наводняване от домашни, генерирани от AI.

И въпреки всичко малко е казано за произхода на ChatGPT или тактиката зад него. Вътре в компанията ChatGPT беше разтърсваща изненада – сензация за една нощ, чийто триумф сътвори както благоприятни условия, по този начин и главоболия, съгласно няколко сегашни и някогашни чиновници на OpenAI, които пожелаха анонимност, защото не бяха упълномощени да приказват обществено.

Говорителят на OpenAI, Нико Феликс, отхвърли коментар и компанията също по този начин отхвърли да даде чиновници разполагаем за изявленията.

Преди стартирането на ChatGPT, някои чиновници на OpenAI са скептични, че планът ще успее, а няма да бъде пропуснат в историята. И.И. чатбот, който Meta пусна месеци по-рано, BlenderBot, се провали, а различен Meta A.I. планът Galactica беше свален единствено след три дни. Някои чиновници, десенсибилизирани от ежедневното излагане на най-съвременния ИИ системи, считат, че чатбот, построен върху двегодишен A.I. модел може да наподобява отегчителен.

Време е за инспекция на действителността

Но два месеца след дебюта си ChatGPT има повече от 30 милиона консуматори и получава почти пет милиона визити дневно, споделиха двама души, осведомени с цифрите. Това го прави един от най-бързо разрастващите се софтуерни артикули в историята. (Instagram, за разлика от това, лиши съвсем година, с цел да получи първите си 10 милиона консуматори.)

Растежът докара до провокации. В началото на историята на ChatGPT имаше чести спирания, защото изчерпа мощността му за обработка и потребителите откриха способи да заобиколят някои от функционалностите за сигурност на бота. Шумът към ChatGPT също раздразни някои съперници в по-големите софтуерни компании, които показаха, че главната технология не е, строго видяно, чак толкоз нова.

ChatGPT също е, към този момент, бездънна яма за пари. Няма реклами и междинният диалог коства на компанията „ едноцифрени центове “ мощ за обработка, съгласно обява в Twitter от Сам Алтман, основен изпълнителен шеф на OpenAI, евентуално възлизаща на милиони долари на седмица. За да компенсира разноските, компанията разгласи тази седмица, че ще стартира да продава месечен абонамент за $20, прочут като.

Въпреки рестриктивните мерки си, триумфът на ChatGPT издигна OpenAI в редиците на мощните играчи от Силициевата котловина. Компанията неотдавна подписа договорка за 10 милиарда $ с Microsoft, която възнамерява да включи технологията на започващата компания в своята търсачка Bing и други артикули. Гугъл разгласи „ червен код “ в отговор на ChatGPT, бързо проследявайки доста от личните си ИИ артикули в опит да наваксат.

Г-н Алтман съобщи, че задачата му в OpenAI е да сътвори това, което е известно като „ неестествен общ (генеративен) разсъдък “ или A.G.I., изкуствен интелект, който подхожда на човешкия разсъдък. Той е открит бранител на ИИ, като сподели в скорошно изявление, че изгодите от него за човечеството могат да бъдат „ толкоз необикновено положителни, че ми е мъчно даже да си показва “. Накрая той споделя също, че в най-лошия случай – ИИ може да убие всички ни.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР