Един човек е толкова по-богат, колкото повече са нещата, от

...
Един човек е толкова по-богат, колкото повече са нещата, от
Коментари Харесай

25 неща, които научих за деветте години, откакто опростявам живота си

" Един човек е толкоз по-богат, колкото повече са нещата, от които може да си разреши да се лиши. " - Хенри Дейвид Торо

От 9 години насам се изучавам да пребивавам по-просто.

Един живот, разчистен от множеството неща, с които хората запълват живота си, и с пространство, отворено за това, което в действителност има значение.

Живот, който не е непрекъснато ангажиран с бързане и бягане по всички страни, а със съзерцаване и съзидание, съгласуваност с хората, които обичам и време, прекарано в интензивност измежду природата.

Това не значи, че имам нула непотребни движимости и нула затруднения: аз съм част от света, не усамотен духовник. Имам движимости, електроника, отвличащи вниманието неща и претоварване понякога. Просто съм ги понижил, с цел да отворя пространство.

Днес разсъждавах за този банален живот и взех решение да споделя някои от тези размисли.

Някои от нещата, които научих от по-простия живот:

1. Разчистването на дома и работното пространство може да направи мозъка по-малко разпилян. Това образно натоварване ни въздейства повече, в сравнение с осъзнаваме.

2. Тихата и спокойна заран е нещо скъпо. Събуждам се рано, с цел да имам време да чета, да пиша, да медитирам.

3. Не можеш да живееш по-просто, в случай че не си податлив да се откажеш от нещата, с които си привикнал.

4. Да се откажеш може да е мъчно, само че е по-лесно, в случай че го направиш като едномесечно предизвикателство. Да се откажеш от нещо за един месец и да видиш дали ти харесва, или не.

5. Да се откажем от кабелна телевизия беше едно от най-хубавите неща, които направихме първоначално. Край с непрекъснатото бумтене на тв приемника вкъщи, край с рекламите за отпадъци, от които нямаме потребност.

6. Пазаруването не е терапия. То е загуба на време и пари.

7. Ако запълвате живота си с неща, които ви разсейват, евентуално повода е, че се страхувате какво би било да живеете без непрекъснат интернет, обществени медии, вести, телевизия, игри, закуски.

8. Простата, цяла, здравословна храна освен е по-полезна от бързите закуски: тя е наслаждение.

9. Трябва да освободите време за това, което е значимо: времето, прекарано с вашите деца, с вашия обичан човек, време за съзидание, време за физическа интензивност. Отстранете всичко друго, с цел да освободите време.

10. Претоварването с задължения е най-големият грях против елементарния живот, който множеството хора правят. За мен беше мъчително да отрежа голям брой задължения, с цел да опростя живота си, само че съм удовлетворен, че го направих. Правя го съвсем всяка година отначало, тъй като не преставам да не помня.

11. Стремя се дните ми в по-голямата си част да са непланирани и неструктурирани, тъй че да имам място за дребните неща, които са толкоз значими: да чета с детето си, да изляза на разходка, да подремна.

12. Има избрани неща, които върша всеки ден, въпреки и не по график: писане, четене, ястие на здравословна храна, подготовка или игра с децата на открито, регулиране на пощата, четене с децата.

13. Лесно е да запълним живота си, тъй като има толкоз доста неща, които звучат необикновено. Чуваме какво вършат другите и желаеме да го вкараме в живота си. Но е по-трудно да помним, че като вкарваме толкоз доста неща в живота си, лишаваме пространство. А това пространство е значимо.

14. Казвайки НЕ на неща, които са звучат пъклен готино, споделяме да на това, което е в действителност значимо.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР