Един човек, боленили преносител на грип, може да зарази всеки,

...
Един човек, боленили преносител на грип, може да зарази всеки,
Коментари Харесай

Болният от грип може да зарази всеки в радиус от 2 м


Един човек, болен

или преносител на грип
, може да болести всеки, намиращ се в радиус по-малко от 2 метра от него. Точно толкоз прелитат ситните капчици, които се разнасят из въздуха, когато кихнем или се изкашляме, и които съдържат жизнеспособни грипни вируси.

Въздушно-капковото разпространение на вирусните частици е главната причина за епидемиологичните пропорции на заболяемостта от грип през есента и зимата. А много огромното за размерите си разстояние, което може да измине вирусът на грипа, запазвайки вирулентността си, го слага измежду първенците по устойчивост на дълги дистанции.

За сметка на това обаче вирусът извършител на грип има една самобитна слабост – отвън тялото, в случай че не се намира в състава на някое малко слюнчено мехурче, претърпява относително малко време. Това ще рече, че заразяване по различен метод, друг от въздушно - капковото предаване , е малко евентуален.

За страдание, при зараза от грип и при постоянно контактуване с повърхности, с които скоро са контактували заболели или преносители, заразяванес грип е съвсем неизбежно събитие.

А повърхностите, върху които може да преживее, въпреки и за малко, грипният вирус, по никакъв начин не са малко. Той живее до 2 часа върху стоманени, пластмасови и други твърди повърхности, и по-кратко върху меки материи като текстил или гума. Това значи, че единствено едно кихане на болен човек от огромен колектив може да разпръсне болестотворни вирусни частици на най-малко 2 метра към него и да трансформира всеки заобикалящ го сътрудник или повърхностите към него в преносители на грип.

Свързани публикации.. Храни с непосредствено противовирусно деяние 0

Изводът е, че войната с грипа би трябвало да се води на доста фронтове – от дръжките на вратите, през клавиатурата, до кухненските принадлежности на публични места. Наред с постоянното миене на ръцете и дезинфекцирането на евентуално инфектираните повърхности, главно средство за предварителна защита на грипа е предпазването при контактуване с заболели или преносители.

Човек, инфектиран с грип, може да го съобщи на близките още преди да е развил признаци

на вирусна зараза
. Опасността от заразяване при контакт с болен е налице и най-малко в първите 5-7 дни след демонстрация на признаците. Затова спазването на отдалеченост е основен фактор за предварителна защита на заразяването с грип.

Фактът, че не всеки път можем да отстоим на 2 метра от всеки болен или преносител към нас, изисква точно изрядната хигиена да бъде основен предпазен фактор. Разбира се, съществено е и смисъла на имунитета и на храненето като способ за подсилването му. Добре квалифицираната имунна система може да пребори сама вируса на грипа, преди той да е нанесъл своите първи провали.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР