Ебрахим Голестан, пионер на иранското кино, почина на 100 години,

...
Ебрахим Голестан, пионер на иранското кино, почина на 100 години,
Коментари Харесай

Тъжно. На 100 години почина легенда в киното

Ебрахим Голестан, пионер на иранското кино, умря на 100 години, съобщи Франс прес, базирайки се на известие на фамилията. Режисьорът е умрял в Съсекс, Великобритания. Дъщерята на Голестан - Лили, разгласи гибелта на татко си в Instagram. Голестан беше публицист и режисьор, значима фигура в авангардното кино и модерната литература в Иран. 

Ебрахим Голестан е роден на 19 октомври 1922 година в Шираз, Северен Иран. През 1957 година основава първото киностудио в Иран. Седем години по-късно снима своя първи пълнометражен филм " Тухлата и огледалото ". Филмът е сатирично показване на иранското общество.
-->
През 1974 година снима " Мистериите на съкровището от долината на духовете ", който е акомодация на едноименния му разказ. Филмът е сериозен взор към индустриалната рационализация по времена на режима на шаха.

Голестан е създател на голям брой романи и разкази, повлияни от творчеството на Ърнест Хемингуей и Уилям Фокнър. След Ислямската гражданска война Голестан поставя завършек на кариерата си и се реалокира в Лондон, където живее усамотено. 

През 2022 година режисьорът се появи в документалния филм " До петък, Робинзон ", разговаряйки онлайн с Жан-Люк Годар. Синът на Ебрахим Голестан - Кавех, беше прочут фоторепортер. Кавех Голестан умря през 2003 година при детонация на мина в Северен Ирак, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР