Е321 е абривиатура, зад която се крие веществото бутил хидрокси

...
Е321 е абривиатура, зад която се крие веществото бутил хидрокси
Коментари Харесай

Е321 - къде се влага и потенциални вреди

Е321 е абривиатура, зад която се крие веществото бутил хидрокси толоуен. На необятната публика това вещество е непознато като същина, само че на процедура всички го използваме, тъй като е хранителна добавка с доста засилено приложение.

В доста етикети на хранителни и други артикули тя може да бъде открита измежду състава им.

Същност и приложение на Е321

E321 принадлежи към категорията фенолни антиоксиданти. Най-просто казано, това вещество може да се дефинира като синтетичен аналог на витамин Е.

В промишлеността Е321 се среща под разнообразни форми:

- бутилокситолуен;

- бутилиран окситолуен;

- агидол-1;

- дибунол.

Добавката E321 се употребява най-често в хранителната, козметичната и фармацевтичната индустрия.

Антиоксидантът, който е с неестествен генезис, се ползва в прахообразната му форма. Той е бял на цвят, няма аромат и усет, разтворим е във водата, мазнините, алкохола и други разтворители. Устойчив е на висока температура.

Състав на Е321

Е321 е антиоксидант, получен по неестествен метод, разследване на синтез на органични съединения. Може да се получи също от водораслите и цианобактериите. Тогава веществото е с натурален генезис и се подрежда измежду безвредните за човешкия организъм.

Вредата от Е321

 Е321

Все още няма единно мнение за вредите от E321. Според някои отзиви тази добавка оказва неподходящо въздействие върху детското развиване. Съвместната използването на някои лекарствени средство води до демонстрация на хиперактивност.

Застъпено е, че бутил хидрокси толуенът има неподходящо въздействие върху репродуктивната система. Съществува и риск от злокачествени туморни формирания.

Смята се обаче, че веществото няма да навреди на организма, в случай че се употребява в дребни дози. Допустимата дневна доза Е321 е 125 микрограма на кг телесна маса.

Има и отзиви, които изрично сочат Е321 за рискова добавка. Този консервант не е неразрешен за приложимост в доста страни, само че е известно, че използването му форсира натрупването на холестерола в кръвта.

Постоянната приложимост на веществото във високи дози ще докара до неприятни признаци като диария, алергия и пристъпи на астма.

Аналогията с витамин Е е подвеждаща, този факт не я прави потребна добавка. Полезни качества за организма липсват, а защото е фенол, при корист с нея има нездравословно деяние.

Приложение на Е321

 Е321 - къде се влага и евентуални вреди

E321 е добър антиоксидант за питателните артикули. Това вещество стопира окислителните процеси, даже при излагане на слънчева светлина. Има и добър антимикробен резултат.

Затова E321 се употребява постоянно в хранителната промишленост, фармакологията и козметиката. Прилага се поради антиоксидантните му свойства и в химическата индустрия. Основното му приложение е като добавка. Участва като такава в състава на разнообразни моторни масла и в нефтените химически артикули. Добавят го в ракетното гориво като стабилизатор.

Вижте по какъв начин незабелязано приемате тези 6 консерванта.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР