е сред едно от любимите лакомства на много хора. Той

...
е сред едно от любимите лакомства на много хора. Той
Коментари Харесай

Знаете ли: История на сладоледа

е измежду едно от обичаните лакомства на доста хора. Той освежава в горещите летни дни и постоянно е желан десерт, както от дребни, по този начин и от огромни. Предлага се в толкоз разнообразни типове, че надали има човек, който да ги е опитвал всичките.

Почти всяка страна си има друг метод за поднасяне на сладолед , само че каква е неговата история и по какъв начин тъкмо е бил основан ше научите в идващите редове.

Сладоледът е толкоз остарял съвсем античен. Предполага се, че се е появил още преди 5000 години в Китай, като още първите императори са похапвали от тази студена вкусотия. Те смесвали сняг и лед от планините и добавяли към сместа разнообразни неща,като портокали, лимони и зрънца от нар, а от време на време даже вино и мед. Предполага се, че тъкмо тези предписания и способи за предпазване на сладолед а са били държани в секрети.

На остарелия континент, европейците научили за замразената храна едвам през 13 век от Марко Поло, който пренесъл китайски предписания за сладолед в Италия. Те му били подарени от монголския хан, а блюдото доста наподобявало шербет и на мига влезнало в листата с едни от най-изисканите десерти на италианската аристокрация.

Рецептите били защитавани в дълбока загадка, а придворните готвачи, които ги приготвяли давали обет за безмълвие.

Първият град, в който почнали да създават и продават сладолед за всеобща консумация, била френската столица Париж. През 1676 година даже към 250 парижки сладкари основали една корпорация за произвеждане на сладолед , само че въпреки всичко формалната рецепта за приготвянето му към момента била държавна загадка.

Само след 100 година и във Виена се появил сладолед а и даже била издадена готварска книга с предписания за приготвянето му. Един образец от книгата е непокътнат даже и до през днешния ден и в него могат да се намерят някои много странни, само че забавни предписания като да вземем за пример: сладолед с каймак от горната страна, а вътре с малко добавена канела, ванилия и мараскин (вишнев ликьор); сладолед с лимон, горчив портокал, ягоди и малини. Това несъмнено е едно много забавно четиво, изключително за почитателите на сладолед а.

Хенри Трети, синът на Мария Медичи пък обожавал сладолед а, може даже да се каже, че това била една от обичаните му храни.

От Франция така мечтаната загадка рецепта за изработката на сладолед била занесена в Англия. За първи път тази замръзнала вкусотия била сервирана на угощение, което британският крал Чарлз I дал за доближените си. Кралският готвач, по генезис французин, поднесъл много чудноват и апетитен кремообразен и сладостен десерт, който в никакъв случай преди никой от тях не бил опитвал, само че всички много харесали. Едва след гибелта на Чарлз І през, готвачът продал рецептата на богати търговци. И по този метод сладолед ът бил публикуван в цяла Европа.

В Америка предписания за приготвянето на сладолед а се появили с помощта на британски заселници и търговци.

В наши дни сладолед се създава в съвсем всички страни в света, като за приготвянето му се употребяват над 200 разнообразни продукта. За формален рожден ден на сладолед а се смята датата 10 юни 1786 година, когато сладолед ът бил пуснат за всеобща продажба в Америка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР