Дзъннннн! Ето че удари часът на истината – 8 юли

...
Дзъннннн! Ето че удари часът на истината – 8 юли
Коментари Харесай

Обратната пропорция между размера на корупцията и дължината на мандата

Дзъннннн! Ето че удари часът на истината – 8 юли 2022, петък, 17 часа. Кирил Петков и Асен Василев върнаха празна директория и откакто изпъдиха медиите от гербовата зала, останаха да си приказват „ на четири очи “ с Президента. Ето я развръзката на най-драматичната политическа конспирация в най-новата история на страната. В реалност нито има някаква развръзка, нито има някаква конспирация. Дали Асен Василев щеше да събере парламентарна поддръжка за втори кабинет в границите на това национално заседание или не – това е безусловно все едно. Асен Василев, тъй като е малко по-интелигентен от Кирил Петков, не споделяше през последните дни еуфоричния му оптимизъм. Знаеше, че даже да сформира държавно управление, това щеше да бъде Пирова победа. Нали помните? През първата половина на III век прочие Хр. Епир отпред със своя цар Пир (ако няма рима, удари ма!) се сблъскал с Римската република. Решаващата борба била при Аскулум, днешна Пулия. Пир имал дори и слонове и победил, само че дал толкоз жертви, че произнесъл историческите слова: „ Още една такава победа ­– и сме изгубени! “. Оттам и изразът „ Пирова победа “.

Ако бяха спечелили нужното количество „ самостоятелни “ депутати и бяха съставили държавно управление, успеха на ПППП щеше да е Пирова и щяха да и се радват с детинска наслада може би единствено Кирил Петков и Руди Гела. Дано да осъзнават, че да се явят на предварителни избори за тях е доста по-добре, тъй като сега са на върха на славата си. Там са макар неизброимите си издънки, неистини и гафове. Там са, тъй като още е лято и не се усеща, че няма газ. Там са, тъй като изгониха съветските дипломати и сътвориха в очите на прогресивната общност илюзията, че се зъбят на Путин, затова са на страната на най-прекрасните международни сили, а щом са на тази страна няма по какъв начин да не са прелестни и самите те. Ако бяха създали държавно управление в този момент, нямаше да ръководят и шест месеца (срок, който самите те си дават), а щяха да се сгромолясат още веднъж не по-късно от края на октомври или средата на ноември. И тогава към този момент щяха да влязат в изборите с доста по-ниска електорална поддръжка, тъй като на доста от буйно искащите „ смяната “, най-накрая щяха да им се отворят очите защо иде тирада. Така че да палят свещ и да благодарят!

Несъстоялото се държавно управление на Асен Василев щеше да бъде обречено по доста аргументи. Една прекомерно забавна от тях юристът и народен представител от ГЕРБ Радомир Чолаков. В общи линии концепцията му е тази, че с цел да съберат задоволително количество продажници (пардон, „ самостоятелни “ и „ кардинални “ депутати, загрижени за промяната), на ПППП ще се наложи да обещаят нечувани и невиждани до момента подкупи в постове, обещания и кеш. Ако съумеят, неизбежно ще пристигна моментът заинтригуваните страни да си потърсят обещаното, и тогава ще се окаже, че страната не разполага с нужния запас да го извърши. И ще се случи едно от следните две неща: или ще отворят възмутителни корупционни планове, с цел да задоволят ищците си, или няма да ги задоволят, те ще ги зарежат, както поради тях зарязаха предходните си водачи, и в последна сметка нежното болшинство още веднъж ще се изпари.

Докато четох това, си дадох сметка, че политическата корупция у нас през години изживя незабравим растеж. Отначало беше 10%, дето горкият Сашо Божков (Бог да го елементарни!) си го отнесе поради тях. После станаха 15%. После станаха 20%. Намериха се загрижени хора да сигнализират, че в случай че политическата корупция надвиши 30% ще бъде изначално застрашено осъществяването на самите планове. Тя, корупцията, обаче ги опроверга и стигна до 60%. Това е и равнището, на което съм бил очевидец. Чувал съм обаче за изолирани случаи на 90%. Сега, четейки Радо Чолаков, си върша сметката, че в случай че се реализира обещаното от ПППП за реализиране на 121 депутати, няма да има пари да се извърши, затова политическата корупция е нахвърлила 100%. Дами и господа! Това към този момент е сюрреалистично! Това е нещо като негативната рента на банките. Замислете се в какъв свят живеем! Без майтап…

И продължавайки да премислям в този дъждовен петъчен следобяд пред чаша напълно задоволително алено вино, виждам и една друга взаимозависимост, коя би могла да се изрази по следния метод: C=L/K, където С е качеството на политическия живот, L е продължителността на всеки идващ мандат, било на парламент, било на държавно управление, а пък К е размерът на политическата корупция. Или другояче казано – колкото по-голяма е политическата корупция, толкоз по-кратък е всеки идващ мандат, което като цяло понижава качеството на политическия живот. С други думи, в случай че тази формула е вярна, и в случай че дойдат да ви ръководят идиоти, то когато те се провалят, след тях ще дойдат още по-големи идиоти. И фактически, вижте Слави Трифонов! Само преди година той беше следващият рицар в сияйни доспехи, пристигнал да избави изстрадалия суверен, а в този момент е като остарял амортизиран политик, като плесенясал и злепоставен реакционер, който може и да не влезе в идващото национално заседание. А какви фантазии, какви трепети се разпореждаха на Слави Трифонов! Почти същите, каквито суверенът разпореди и на Кирил Петков, а в този момент комплицирано се чеше където не го сърби. Представете си еуфоричната поредност от национални шефове (такива, които оправят
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР