Дюлята е добре познат плод, който става буквално за всичко.

...
Дюлята е добре познат плод, който става буквално за всичко.
Коментари Харесай

Листа от дюли - ползи и приложение

Дюлята е добре прочут плод, който става безусловно за всичко. Може да се употребява свеж, да се направи на сладко, мус, сок, желе или ликьор. От дюли дори варят ракия. Печените дюли са превъзходен десерт, а на Пиринеите вършат и самун от тях, сходен на зимен сладкиш.

Дюлята е богата на витамин С, калий, натрий, цинк, желязо, мед, манган, флуор, пектин и още редица органични, както и дъбилни субстанции.

Освен за храна дюлята се употребява и с лечебни цели при подагра и язва; при разстройство и за намаление на температурата; като подсилващо средство при обща физическа и психическа уязвимост.

Тъй като дървото е култивирано още преди 4 хиляди години, последователно хората откриват лечебните свойства освен на плода, само че и на останалите елементи от дървото и семето на самия плод. Ползват се за медицински и козметични цели листата, семките - за добиване на потребно слузно вещество и даже характерният мъх по плода за кръвоспиране.

Интересно и немаловажно място от здравна позиция заемат листата на дюлята измежду останалите елементи на растението. Те са поредно ситуирани, с къси дръжки и тъмнозелен цвят. Листата са сърцевидни по форма и закръглени в самата си основа.

От дюлевите листа се подготвя гъста запарка или леден спиртен извлек, служещи за намаление на кръвното налягане. Отварата се получава след попарване на листата, а спиртният извлек - след киснене в алкохол за осем часа.

 Листа от дюли

От отварата дневната доза е по 2 чаени чаши, които би трябвало да бъдат признати на 4 пъти. Спиртният извлек се предлага да се приема по 20-30 капки във вода 1-2 пъти дневно според какъв брой е равнището на кръвното.

Листата се употребяват и за инхалация при бронхиална астма и възпаления на храносмилателната система. За задачата листата се кипват в 1 чаша вода и след това се оставят да престоят в нея за 15 минути. Получената запарка се прецежда, разрежда се с вода до постигане на първичното количество и се взимат по няколко супени лъжици три пъти дневно преди всяко главно хранене.

От листата и семената на дюлята се прави диуретичен чай при бъбречни недоволства. Както листата, по този начин и семената би трябвало да бъдат изсушени. По една лъжица от двата съставния елемент се кипват в чаша вода и се оставят за 5-6 минути в нея. Прецежда се отварата с марля. Взима се 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно.

Листата на дюлята може да се употребяват и в козметиката. От тях се прави лек лосион за ръце. Листата би трябвало да са изсушени, към 100 грама изсъхнало вещество се пуска в литър вряла вода и се оставят да престоят 1 час в нея. Получената запарка има оцветяващ резултат, придава по-тъмен колорит на кожата. 2-3 пъти на ден кожата се обтрива с тампон, пропит в отварата.

Без подозрение този античен плод има неповторими свойства и разрешава да се извличат скъпи биологично дейни субстанции, потребни за организма, от всички негови елементи.

Виж още защо е потребна дюлята, по какъв начин да си изсушим дюли и за какво да ядем повече дюли.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР