Дясноцентристката Национална коалиционна партия на Финландия на Петери Орпо спечели

...
Дясноцентристката Национална коалиционна партия на Финландия на Петери Орпо спечели
Коментари Харесай

Сана Марин губи изборите във Финландия

Дясноцентристката Национална съдружна партия на Финландия на Петери Орпо завоюва извършените в неделя парламентарни избори, заяви АП. Това стана ясно при 97,7 % от преброените гласове в извънредно напрегнатата надпреварас ръководещите социалдемократи, водени от премиера Сана Марин. Тъй като се чака първите три партии да получат към 20 % от гласовете обаче, нито една партия не може да сформира държавно управление сама.

Националната съдружна партия е на върха с 20,7 %, следвана компактно от дясната популистка партия Финландците с 20,1 %, до момента в който социалдемократите събраха 19,9 %.

„ Въз основа на този резултат ще бъдат инициирани договаряния за сформиране на ново държавно управление на Финландия под управлението на Националната съдружна партия “, сподели водачът Орпо, до момента в който обявяваше победа, заобиколен от поддръжници.

Марин остава известна вкъщи, само че възгледите на нейната партия за финландската стопанска система, които се обрисуваха като съществена тематика на акцията, бяха оспорвани от консерваторите.

След пробива на националистите в прилежаща Швеция и успеха на крайната десница в Италия предходната година, Финландия може да се трансформира в последната страна, която се причислява към националистическата вълна в Европа.

Гласуването се организира броени дни преди формалното присъединение на Финландия към отбранителния съюз на НАТО, което стана допустимо, откакто Турция ратифицира кандидатурата на страната за участие в четвъртък.

По традиция най-голямата от осемте съществени партии в Народното събрание получава първата опция да сформира държавно управление.

Изисква се коалиция да събере повече от 100 места в 200-местния парламент, с цел да ръководи страната.

Над 2400 претенденти от 22 партии се състезаваха за 200-те места в Народното събрание на скандинавската страна.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР