Дясната платформа "Консерваторъ" излезе с декларация в защита на проф.

...
Дясната платформа "Консерваторъ" излезе с декларация в защита на проф.
Коментари Харесай

Наши консерватори защитиха проф. Мирчев от политкоректната инквизиция

Дясната платформа "Консерваторъ " излезе с декларация в отбрана на проф. Михаил Мирчев, осъждайки настояването на Студентско общество за неговото уволняване, тъй като преподавал "расистки " лекции.

Ето какво оповестиха в позицията си:

"На 11.11.2020 година в обществените мрежи „ Студентското общество за тъждество при СУ “ популяризира свое отворено писмо, адресирано до управителните органи на Софийския университет и Факултета по науки за образованието и изкуствата, във връзка „ тежките квалификации и тирада на омразата на расова и етническа основа в лекциите на проф. Михаил Мирчев в неговия курс „ Социална работа с ЕТНО групи”.

В писмото създателите настояват, че в своите лекции проф. Мирчев пази и пропагандира „ нацистки”, „ фашистки”, „ реакционни”, „ ксенофобски”, „ расистки”, „ антисемитски” и т. н. тези.

Писмото приключва с искане за „ незабавното уволнение” на проф. Мирчев и заменянето на курса му с подобен, „ който регистрира достиженията на обществените науки и обезпечава на студентите среда, свободна от предубеждения и расизъм”.

Категорично се разгласяваме срещу гореизложените претенции, защото сходни дейности биха основали рисков казус, проправящ пътя за бъдещи чистки освен в университетските среди, а и в обществената сфера и даже частния бизнес.

Тези претенции са в цялостен контраст на традицията на университетското обучение, което от над хилядолетие насам повелява концепциите да бъдат оборвани посредством спор, а не посредством подмолни дейности, клюки и доноси, цялостни с прилагателни без никакво мотивиране и ясна формулировка.

Освен очевидните негативи от това един учител да бъде уволнен и обществено охулен, просто тъй като лекциите му не удовлетворяват политически правилната трактовка на дискутираната от него тематика, считаме, че сходни дейности биха довели до всеобща автоцензура измежду университетските среди.

Това би било пагубно за бъдещето на българското обучение и панорамата на актуалния научен живот в страната. Именно образованието е гръбнакът на нацията и най-хубавият метод да се възпитат свободомислещи жители, а сходни дейности мощно ще обезкуражат инакомислието и инициирането на всякакво интелектуално предизвикателство в университетските среди.

В писмото създателите приканват също по този начин да бъдат признати ремонти в Правилника за устройството и активността на СУ, които „ да пазят академичната общественост от дискриминация, принуждение, расизъм и сексизъм” и да се приложат ограничения по „ изкореняването” на тези феномени, с цел да се подсигурява, „ че сходен вид наличие няма да бъде толерирано”.

За благополучие, ние имаме привилегията да знаем до какво тъкмо ще докара това.

В западните страни този развой тече от години, в резултат на което бяха уволнени и порицани редица преподаватели и учени, бе сменено фактологично правилно образователно наличие с политически правилно такова, а дебатът в университетските среди бе непоправимо сакат.

Естественото развиване на този развой води до оправдаването и толерирането на все по-агресивни и настъпателни дейности, което бе демонстрирано и на митингите под лозунга „ Black Lives Matter “ тази година в Съединени американски щати.

Протестите, които видимо търсеха поддръжка за правата на малцинствата и бяха подкрепени от всички „ борци за обществена правдивост “, само че които „ наказваха” мирни жители на инцидентен принцип с проведено посягане върху тяхната частна благосъстоятелност и даже личността им.

Определен сегмент от българското общество, подсилен от неправителствени организации с задгранично финансиране, както и в този случай, прегърна прогресивизма като своя пътеводна теория и в последно време поставя все по-големи и шумни старания да го наложи като единствената такава – да заглуши инакомислещите, да ги остракира професионално и обществено и да разчисти обществения живот от тях.

В момента на родна територия следим генезиса на политкоректната инквизиция по западен модел, която би трябвало да спрем в зародиш преди постепенно, само че несъмнено да ескалира до въвеждането на квоти, „ тирада на омразата”, политически правилен новговор, диктат на малцинствата, налагане на мултикултурна политика, приветстване на нашествието на исляма и така нататък

Всичко това, несъмнено, под маската на моралната извисеност, загрижеността, толерантността и антифашизма.

Призоваваме ректора на Алма матер проф. Анастас Герджиков и министъра на образованието господин Красимир Вълчев да не се поддават на необноснованите провокации на едно шумно малцинство, което цели разрушаването на обществения спор, а надлежно и на обществената тъкан на обществото.

Ваше обвързване е да не позволите академичната среда да бъде подчинена на шепа прогресивни идеолози и тяхната догматична нетърпимост към особеното мнение и тоталитарно гонене на изповядващите го, а да съхраните функционалностите ѝ като средище на свободомислие и достолепие.

Смятаме, че мястото на Софийския университет като просветително пространство е отпред на битката против цензурата, а не в нейна поддръжка.

Затова призоваваме академичната общественост и необятната общност също да се опълчват гневно на всичките ѝ проявления в университета и оттатък.

Качеството на образованието в Софийския университет и положителното му име са резултат от приноса на всички нас и няма да позволим на прогресивни гласове да накърняват традициите му и достиженията на обществените науки.

С почитание,

Кристиян Шкварек, началник представителството на групата на ЕКР в България
Ангел Джамбазки, евродепутат, зам. ръководител ВМРО-БНД, ръководител делегацията на Вътрешна македонска революционна организация в Екологичен потенциал
Д-р Петър Москов
Ирини Зикидис
Младежки Консервативен Клуб
Дясна платформа “Консерваторъ”
Сдружение „ Международен юридически център – ILAC “
„ Съюз на младите юристи”
“Диалог за правосъдие”, Мила Георгиева ръководител на УС
Сдружение „ Съдебно-счетоводни специалисти в Република България “, представлявано от Ева Марчева,
„ ХИКС- Интерактивно Консервативно Сдружение “
Студентски клуб „ Спаичъ “
Д-р Татяна Иванова, учител УНСС
Теодор Димокенчев, правист
Стоян Иванов, проверяващ публицист
Георги Вулджев, икономист
Антон Оруш, колекционер на българска техника и създател
Проф. доктор Александър Николов, началник на катедра „ Стара история, тракология и средновековна история “ към ИФ в СУ
Ася Филипова, настоящ магистър към магистърска стратегия „ Близкоизточни проучвания: Общество и просвета на арабския свят “ към ФКНФ в СУ
Тони Огнянова Гергова
Цветелин Пенков
Данаил Димитров Йотов
Георги Митков Костадинов
Звездомир Руменов Андронов
Милен Стефанов Младенов
Марина Маринова Огнянова ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР