Дядо Добри Добрев - родолюбец, аскет, отшелник, безсребреник, божий странник,

...
Дядо Добри Добрев - родолюбец, аскет, отшелник, безсребреник, божий странник,
Коментари Харесай

Дядо ДОБРИ ♥ Светецът от Байлово

Дядо Добри Добрев - патриот, монах, аскет, безсребреник, божий пътешественик, пасажер от предишното, именуван още Светецът от Байлово и Тихият ангел. 

Това лято дядо Добри ще навърши 103 години, а добротата, вярата и човещината му, ще пребъдат във вечността. Десетилетия наред дядо Добри събираше пари за възобновяване на храмове из цяла България. Не се опасяваше от студа и от неприятно време, не се безпокоеше, че ще остане гладен, не се сърдеше на безучастните към делото му люде. С поклонение целуваше детската ръчичка, дарила пари за святото дело и беше подготвен да поговори за Бога с всеки срещнат.

Дядо Добри вярваше, че да дариш за храм, значи да дариш за сътворяването на едно по-благочестиво бъдеще. На това дело той посвети дългия си живот, без да търси признателност и самопризнание.

Миналата пролет, живият светец от село Байлово се отдръпна в Кремиковския манастир. Дядо Добри взе решение това да бъде и мястото, където да дочака сетния си час. Протойерей Серафим Янев, и.д. свещеник на Кремиковския манастир показа:  " В стаята му няма нищо друго с изключение на иконостасчето, една печка и спи на земята - на рогозка. Всички, които са в манастира. се грижат за него. Има си хора, които почистват стаята му, оказват помощ му в ежедневните потребности, като го развеждат в манастира и църквата... Аз мисля, че този човек ни е даден на всички, с цел да ни покаже, че има нещо доста по-важно и по-ценно в сравнение с са материалните неща, които гоним в живота си. "

Дядо Добри ни приканва да не преставаме да вървим по стъпките Господни, изпълнявайки Неговите заповеди, тъй като единствено това е методът да спасим душите си. Това ще прави и самият той, чакайки най-важната среща в своя живот - тази с небесния си Отец.

Светите задачи

През последните години дядо Добри най-често отиваше в храма " Св. Александър Невски "  и черквата " Св. Седмочисленици "  в София. Там той събираше парите, нужни за реставрацията на Байловската църква " Св. Кирил и Методий "  - 10 000 лв.. Направил е дарения за обновяването на черквите в Калофер и Поибрене. Общо 25 000 лв. е предал старецът за реставрацията на Елешнишкия манастир и на църквата в Горно Камарци. Най-внушителното подаяние обаче е за храм-паметника “Св. Александър Невски ”. Сумата от над 35 000 лв. дядо Добри събирал години наред, с цел да отиде в най-големия православен храм у нас.

" Дядо Добри е човек, който събира добродетели, бере и събира плодове за безконечния живот ", обобщава секретарят на настоятелството на " Ал. Невски ". Изброените дарения са единствено част от известните. Останалите са притежание на оня, за чиято възхвала се събират.

Честит бъди, дядо ДОБРИ!  Благодарим ти за положителното!

Използвани са материали от: saintdobry.com и news.bnt.bg
Снимки: saintdobry.com, Хаштаг-BG

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР