Двуцифрената инфлация у нас е тревожна и в близките месеци

...
Двуцифрената инфлация у нас е тревожна и в близките месеци
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Действията на кабинета водят до увеличаване на цените


Двуцифрената инфлация у нас е тревожна и в околните месеци тя ще доближи повече от 10%, сподели някогашният министър на финансите на България Симеон Дянков пред БНР.

" Войната в Украйна неизбежно усилва инфлацията и понижава вероятностите за международен напредък, изключително в нашия район. Това е по този начин, тъй като се скапват доста от комерсиалните връзки и капиталовите планове по света. Всичко това е с негативен знак за напредък и с позитивен знак за инфлация в България ". Това съобщи пред БНР някогашният министър на финансите Симеон Дянков.

Дянков предложи българското държавно управление да вземе пакет от противоинфлационни ограничения, каквито към този момент се вземат по света.

Досега, каквото се приказва от ръководещите, отива в противоположна посока. Земеделският министър (Иван Иванов от БСП) приказва, че би трябвало да се купува зърно, а всеки икономист знае, че с цел да намалиш цената, от запасите би трябвало да продаваш, а не да купуваш “, сподели той по отношение на политиката на държавното управление сега.

Като втора съществена неточност на държавното управление някогашният финансов министър уточни форсмажорната обстановка, препоръчана от икономическия министър (Корнелия Нинова от БСП), която също играе за по-голяма неустановеност и подвига цените.

„ Правителството първо би трябвало да спре да приказва неща, които са против смислената икономическа политика. Министри от държавно управление, освен от Българска социалистическа партия, приказват в направления, които подвигат инфлацията, вместо да я понижават “, сподели Дянков

Към упоменатите две неточности финансистът добави и трета, която съгласно него е наложеният мораториум на цените на ток, парно и вода за битовите консуматори.

Дянков цитира последните данни от Евростат, съгласно които инфлацията в България е с близо 3% над междинната инфлация в останалата част от Европейски Съюз и изясни, че в случай че България усили продуктивността на труда, тогава и икономическият напредък ще се вдигне. По негови думи това може да стане като парите се отпускат за инфраструктурни планове.

Бившият министър на финансите изрече предложение цената на електрическата енергия от АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица-Изток " да се употребява и да се субсидира за семействата, а не за бизнеса, „ което ще остави задоволително пари, тъй че да може да се урегулира и цената на останалата сила. Виждам, че се предлага от разнообразни групи в Народното събрание, а това държавно управление не го взема решение. Това е единственият метод цените да се урегулират ", добави той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР