Двуседмичният законов срок за протест на оправдателната присъда на Апелативния

...
Двуседмичният законов срок за протест на оправдателната присъда на Апелативния
Коментари Харесай

Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев окончателно оправдани по делото ЕВН

Двуседмичният законов период за митинг на оправдателната присъда на Апелативния профилиран углавен по изтече на 5 май. Прокуратурата не е обжалвала решението. По този метод оправдателната присъда за всички обвинени влиза в действие и делото " ЕВН " завършва дефинитивно.
Делото " ЕВН " е едно от знаковите каузи с висок публичен интерес, по което обвинени бяха известни публични фигури - някогашният вицепремиер и министър на финансите, някогашният министър на стопанската система и енергетиката и някогашен претендент за президент, издателят на самостоятелните медии " Капитал " и " Дневник ". Освен тях обвинени бяха трима представители на мениджмънта на капиталовия медиатор " Булброкърс " - Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев.
Обвиненията бяха разнообразни в същността си, само че механично ги свързваше продажбата на миноритарния дял на страната в енергийната компания " ЕВН " на Българска фондова борса през 2011 година. Досъдебното произвеждане стартира през 2013 година, а правосъдната фаза през 2017. Бяха извършени 28 съвещания от по приблизително 5-6 часа.
 Апелативният спецсъд ще се произнесе в период по делото EVN Апелативният спецсъд ще се произнесе в период по делото " EVN "
Апелативният профилиран съд ще се произнесе в период по делото „ ЕVN ”, по което подсъдими са Иво Прокопиев, Симеон Дянков и...
Съдебните решения на Специализирания съд, и на първа, и на втора инстанция, изрично заключиха, че няма повреден държавен интерес и че изцяло законни дейности на обвинените са показани от прокуратурата като противозаконни.  
“Този тормоз най-сетне завърши. Загубата на време и нерви обаче остава, както и средствата изхарчени от държавните институции. Дано има поучения за построяването на правова страна. ”, разяснява приключването на делото Симеон Дянков.
„ Когато ме заплашиха, че ще ми издигнат това обвиняване, в случай че не постъпя по избран метод, реагирах с подигравка – белким страната ще си разреши да стъпче всяка норма на правда тъкмо посредством институцията, призвана да я пази? Надявам се, че народът ще овласти задоволително свои представители, които да се погрижат такава корист с правото повече да не е допустима “, сподели във връзка правосъдното решение Трайчо Трайков.
" Оценявам решението на прокуратурата да не стачкува оправдателната присъда като демонстрация на здрав разсъдък и знак за нормализация в обществото. Преминахме през един изцяло непотребен правосъден развой, чиято цел не беше търсене на правдивост, а оказване на напън за потискане на публичната активност на няколко обществени фигури. В моя случай става дума за напън върху сериозната позиция на " Капитал " и " Дневник " към властта. Най-голямото отмъщение, най-малко за мен, би било да бъдат открити институционални гаранции, че в България никой повече няма да бъде унизен по този недодялан метод и репресивната мощ на страната няма да се ползва в частна или политическа изгода ", съобщи за медиите Иво Прокопиев. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР