Двуетажни мотриси и интерсити влакове, които да се движат с

...
Двуетажни мотриси и интерсити влакове, които да се движат с
Коментари Харесай

Двуетажни мотриси и супермодерни бързи влакове тръгват у нас през 2025 г. ?

Двуетажни мотриси и интерсити влакове, които да се движат с до 160 км/ч, може да имаме пред 2025 година, в случай че Европа утвърди поправения План за възобновяване и резистентност на държавното управление. Това заяви във Велико Търново зам.-транспортния министър Илия Илиев. 

" Около 1 милиарда лева са заложени в него за преносим жп състав, като още този месец стартира подготовката на тръжните процедури, техническите спецификации и н. Надяваме се до края на март Планът да бъде признат и  да обявим поръчките ", разяснява Илиев.

Предвидени са 7 двуетажни мотриси, които ще се движат на къси растояния, най-много в региона на София. Още 35 едноетажни мотриси ще бъдат предопределени за регионите на Варна, Бургас и Велико Търново.  Сред заложените са и 20 състава интерсити влакове, които ще се състоят от локомотив, 4 вагона и команден вагон, обясни зам.-министърът. Те ще са високотехнологични и ще развиват скорост до 160  км/ч. 

" Производството и доставката лишават 2 до 3 година. През 2025 година е реалистично да получим първите влакове ", сподели Илиев.

По проекта за възастоняване са заложени и 18 маневрени електрически локомотива, както и внедряване на последно потомство системи за сигурност по жп мрежата и цифровизация.

Илиев заяви още, че следва създаване на високоскоростна жп линия Букурещ - София - Атина. Предварителните изследвания и създаването на задачи за планиране ще стартират още тази година. 

" Интермодален терминал ще се построява в Русеь не тъй като министърът на превоза е от този град, а тъй като там има приключен механически план и липса на отчуждителни процедури, което ще разреши бърз старт на строителството ",  уточни той.

Втори интермодален терминал ще се построява в Горна Оряховица със средства по  стратегия " Транспортна съгласуваност ".  125 млн. лева пък са планувани за възобновяване на жп възела в града. Започват изследвания и за възобновяване на закритата преди 20 година жп линия Горна Оряховица - Елена.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР