Двучастният танцов спектакъл Фолклор, класика и съвременност - Цветовете на

...
Двучастният танцов спектакъл Фолклор, класика и съвременност - Цветовете на
Коментари Харесай

Изваяни емоции в Цветовете на любовта

Двучастният танцов театър " Фолклор, класика и актуалност " - " Цветовете на любовта ", продължава положеното през 2020 година начало в компетентност " Балетно изкуство " дипломантите да завършат образованието си с интегрален балетен театър, съчетаващ класическата подготовка и модерните техники. Постановката се осъществя като копродукция сред Националната музикална академия и Националния музикален спектакъл в София. Премиерата е на 16 март от 19 ч. на сцената на Музикалния спектакъл, научи ДУМА от Кристина Венкова, специалист връзки с обществеността на академията.

Спектакълът е сътворен от най-младата генерация креативен персони, посветила се на балетното и музикално-сценичното изкуство, водени от доайена на българския балет - примабалерината и педагога, Доктор хонорис идея на НМА " Проф. Панчо Владигеров " доцент Калина Богоева. Разположен е в две елементи. Първата включва осъществявания от фолклорния (характерни танци) и класическия балетен репертоар, а във втората ще бъде показан за първи път на българска сцена балетът " Цветовете на любовта ".

Художествената и естетическата концепция на спектакъла е да сплоти и съчетае органично присъщите танци с класическите мостри и актуалните техники в балетното изкуство, да направи креативен и нравствен мост сред фолклора, класиката и съвременността.

Хореографията е на доцент Калина Богоева и на млади, надарени хореографи, студенти и дипломанти на НМА, някогашни ученици на академията, измежду които хореографът Светлин Ивелинов - худ. началник на балетния състав при ДМБЦ, Антоанета Алексиева - хореограф, балетен репетитор и възпитател, и хореографите актьори от балет " Арабеск " Ангелина Гаврилова, Асен Наков и Константина Ханджиева.

" Цветовете на любовта ", по концепция на доцент Калина Богоева, е по музиката на младата композиторка гл. ас. доктор Емелина Горчева, носителка на 10 награди по комбинация, 5 от които интернационалните, измежду тях и наградата от Торонто - Канада, за най-хубава кино музика от европейски композитор. Балетът е отдаден и се гради напълно върху тематиката за любовта. Навлизайки в подсъзнателното и сакралното, посредством емоционалността на прекарването се изследват, проектират и пресъздават другите нюанси и аспекти на любовта. Балетът е решен напълно и само посредством средствата на танца, пластиката на живото тяло и художественото осветяване, фокусиран в областта на духа, мелодичен с вътрешните импулси, копнежи, придвижвания.

Музиката извайва и преплита контрастни и динамични положения, като са употребявани избрани принадлежности, на които е поверена водеща фукнция. Те насочват вниманието и концентрират с малко изразни средства, без непотребна натруфеност и показност. Мащабността на огромния симфоничен оркестър (изключвайки въведението на балета) е сменена от семплост и известна доза минимализъм. Натрапчиви претекстове и ударения се преплитат във ураган от прочувствени исблъсъци, които допират нежната природа на възприятията, насочвайки фена към имагинерни простори за размисъл.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР