Двойно повече средства ще инвестират концесионерите на летище Пловдив в

...
Двойно повече средства ще инвестират концесионерите на летище Пловдив в
Коментари Харесай

Над 160 млн. евро инвестират на летище Пловдив

Двойно повече средства ще влагат концесионерите на летище Пловдив в по-кратки периоди от плануваните в концесията.

Това стана ясно по време на днешната среща сред министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски и представители на Обединение (Консорциум) сред Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест, оповестиха от пресцентъра на Министерството на превоза.

В в началото заложения вид на концесията размерът на вложенията в обекта е в размер на 79 083 000 евро в период от 35 години. Очаква се след приключването на законовите процедури да бъде подписан концесионният контракт.

Китайските вложители срещнаха министър Московски с проектите за развиване на летище Пловдив. Те показаха желание да трансфорат летището в сериозен транспортен хъб с пътнически терминал и два карго терминала, които да могат да обработват огромен брой камиони. Предвижда се да бъде подсилена и разширена пистата на летището, както и построена ремонтна база за самолети, сходно на тази на летище София.

От израелската компания „ Израел аероспейс индъстрис “ към този момент са показали интерес да оперират базата.

Министър Ивайло Московски увери представителите на Хайнан, че се проектира построяването на жп връзка сред аеропорта и жп линията София-Пловдив-Свиленград при жп гара Крумово. Дължината на трасето, което е належащо да бъде построено е 4-5 км., като е допустимо строителните действия да стартират още идната година.

Министърът пое ангажимент да спомага и за разширението и обновяването на довеждащата пътна инфраструктура, тъй че да се усъвършенства свързаността сред пловдивското летище и пътя Пловдив – Асеновград, както и връзките с Автомагистрала „ Тракия “ и Автомагистрала „ Марица “. За реализирането на тези планове ще бъде проучена опцията за финансиране по Плана „ Юнкер “.

В рамките на срещата бе маркирано, че сериозните вложения от страна на Обединение (Консорциум) сред Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест, които ще бъдат направени в летище Пловдив, както и реабилитирането на транспортните връзки с аеропорта, ще усилят освен товаропотока, само че и ще доведат до развиване на туризма и бизнеса в района.

Министърът посочи, че това е първият огромен транспортен план в България, който ще се осъществя с присъединяване на китайска компания. Представителите на Хайнан увериха, че ще проучат опциите да спомагат за привличането и на други китайски компании, които да влагат в България.

От своя страна Московски предложения управлението на Хайнан да взе участие в бизнес форумите, които ще бъдат проведени по време на срещата на държавните и държавни ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай през юли в София. Представителите на Хайнан благодариха на министър Ивайло Московски и на българското държавно управление за сериозното отношение и ангажираност за развиването на летище София, както и за поддръжката.

HNA Group (Хайнан Груп) все още разполага с почти $145 милиарда активи, над $90 милиарда доходи годишно и с над 410 000 чиновници по целия свят. Дейностите на компанията са в разнообразни сфери, като главно са съсредоточени в авиацията, технологиите, туризъма, финансите, нововъведенията и логистиката.

Хайнан Груп ръководи 14 самолетни компании с над 1250 самолета, като оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и интернационалните линии. Годишно компанията транспортира над 100 милиона пасажера до над 260 града.

Министър Ивайло Московски означи, че сериозните вложения от страна на Обединение (Консорциум) сред Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест, които ще бъдат направени в летище Пловдив, както и реабилитирането на транспортните връзки с аеропорта, ще усилят освен товаропотока, само че и ще доведат до развиване на туризма и бизнеса в района.

Представителите на Хайнан благодариха на министър Ивайло Московски и на българското държавно управление за сериозното отношение и ангажираност за развиването на летище София, както и за поддръжката.

Очаква се след приключването на законовите процедури да бъде подписан концесионният контракт. Концесията е за 35 години, като за този период концесионерът се задължава да осъществя вложения в обекта в размер на 79 083 000 евро. За всяка календарна година концесионерът ще прави заплащане, което се състои от закрепена и променлива част.

Фиксирана част е в размер на 600 000 лв. без Данък добавена стойност, а променлива част съставлява 6% от общия размер на чистите доходи от всички действия за съответната година, свързани с използването на обекта на концесията.

HNA Group (Хайнан Груп) все още разполага с почти $145 милиарда активи, над $90 милиарда доходи годишно и с над 410 000 чиновници по целия свят. Дейностите на компанията са в разнообразни сфери, като главно са съсредоточени в авиацията, технологиите, туризъма, финансите, нововъведенията и логистиката. Хайнан Груп ръководи 14 самолетни компании с над 1250 самолета, като оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и интернационалните линии.

Годишно компанията транспортира над 100 милиона пасажера до над 260 града.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР