Двойно поскъпва кашкавалът от мандрата до магазина. Каква е причината?

...
Двойно поскъпва кашкавалът от мандрата до магазина. Каква е причината?
Коментари Харесай

Кашкавалът-100% надценка от мандрата до магазина! Стигна 32 лв. за килограм

Двойно нараства кашкавалът от мандрата до магазина. Каква е повода? Комисията за защита на конкуренцията е изискала информация от снабдители, с цел да търси улики за противозаконни търговски практики.

Млечните артикули у нас имат най-сериозно повишаване в последната година. Затова се наблюдава пътят на един съответен кашкавал - от неговия производител до щанда в огромен магазин.

Цените на храните у нас не са контролирани, по тази причина участниците по веригата могат да поставят разнообразни надценки, прецизира bTV. С всеки снабдител веригите договарят разнообразни условия, с цел да продават стоката му.

И въпреки всичко - за какво кашкавалът се оскъпява със 100%?

Собственик на млекопреработвателно дружество споделя, че за производството на кг кашкавал употребява 10 литра мляко - това му коства 11 лева Добавя още 3-4 лева разноски за превоз, заплати и електричество. Слага и един лев облага.

Така с Данък добавена стойност цената на килограмът излиза към 18-19 лева Веригата, на която го продава обаче, му го купува за към 16 лева

„ Ако този кашкавал се продава обикновено, би трябвало от предприятието да излезе към 18 лева В момента тази цена обаче ние не можем да я вземем. А какъв брой е цената в магазина - на регала е напълно друга приказка “, споделя Владислав Михайлов, притежател на млекопреработвателно дружество.

Проверяваме какъв брой коства кашкавалът на производителя в магазин от веригата, която му го изкупува. От 16 лева в мандрата, виждаме продукта за 32 лева на рафта, т.е. оскъпяването е със 100%.

„ Към цената, на която ние купуваме продукта, би трябвало да прибавим доста спомагателни такси – да покрием 20% Данък добавена стойност, да прибавим нашите разноски за човешкия запас – към 10%, както и разноските за логистика – към 5%.

Този артикул има доста огромни загуби – през януари, всеки трети кг от този кашкавал е изхвърлен “, изясни Вигинтас Шапокас, изпълнителен шеф на „ Билла България “ ЕООД.

Той споделя още, че надценката е друга по отношение на доставчика. И съгласно него не е прекомерно огромна.

„ Не бива да забравяте, че 40% от продуктите ни са промоционални. По време на промоция имаме доста дребна облага. Или даже ние влагаме. В края на деня за веригата от всеки продаден лев имаме облага от две стотинки. А това е доста малко “, изяснява още Вигинтас Шапокас.

А един от огромните производители на млечни артикули в страната споделя, че се е отказал от огромните вериги. Причината - техните условия. Той продава кг кашкавал за 18-19 лева

„ Последната оферта от преди няколко дни от огромна комерсиална верига, която ни оферира цена на половината на тази, която ние им предлагаме. Просто да си създадат млекопреработка и да си продават. Това е “, безапелационен е Никодим Войнов, притежател на млекопреработващо дружество.

Комисията за защита на конкуренцията изследва цените на храните и дали се употребяват неразрешени търговски практики. Резултатите ще са ясни след месец.

Блиц.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР