Дворците на народа“ е първата документална поредица с премиера в

...
Дворците на народа“ е първата документална поредица с премиера в
Коментари Харесай

„Дворците на народа“ с премиера в Gledam.bg

„ Дворците на народа “ е първата документална поредност с премиера в стрийминг платформата за българско кино. Излъчването ѝ към този момент стартира и набира фенове. Нейни създатели са Борис Мисирков и Георги Богданов. Те са сценаристи, режисьори и оператори на пълнометражния документален филм „ Дворците на народа “, от който в действителност произлиза телевизионната поредност, предавана по водещи задгранични малките екрани, включително и BBC.

Епизодите описват за четири от най-емблематичните здания на комунизма – Московският държавен университет, Дворецът на федерацията в Белград, Националният замък на културата в София и Дворецът на народа в Букурещ. Всяко едно от тези архитектурни творения има забавна история, която приказва за силата на политическия строй в Източна Европа във втората половина на XX век. Те са издигнати с пропагандна цел, с цел да припомнят точно за великата власт, която ръководи народа в съответните страни.

„ Дворците на народа “ е копродукцията сред България, Германия и Румъния. Филмът и основана от него поредност, която показва по-подробни персонални истории за постройките – основни герои в документалния роман, са осъществени за 6 години в 5 страни от някогашния Източен блок на Европа. Продуцент от българска страна е Мартичка Божилова, шеф на Балканския документален център и формален представител на Европейската документална мрежа в България.

„ Към днешна дата, 30 и повече години след рухването на Берлинската стена и в действителност края на комунизма, ние би трябвало да живеем към този момент като зрели хора с тези здания и би трябвало да разкажем и на новите генерации какви са те и за какво наподобяват по този необикновен метод. Наша задача е да ги обживеем, да им дадем нов живот и тъкмо за това е нашата поредност “, показа тя в ефира на „ Време и половина “.

Мартичка Божилова си спомня какъв брой сложен е бил достъпът до някои от тези здания – и във времето, в което са основани, всяка от тях в разнообразни етапи на социализма, само че с една обща утопична концепция, и по време на самите фотоси на „ Дворците на народа “. Като основни герои във кино лентата и документалната поредност, постройките са показани през архиви и мемоари на хората, свързани с тях. Това, което ги сплотява, е тяхната величественост, както и това, че всички те са плод на една съответна политическа идеология. А това, което сплотява описа във кино лентата и поредицата, е погледът на създателите. За тях „ Дворците на народа “ е метод да се разделят с предишното и да преминат в сегашното. Те показват постройките с присъщия им драматизъм, само че и с огромна доза самоирония и възприятие за комизъм. Камерата на Богданов и Мисирков е значим образен документ на моментното положение на тези архитектурни достижения, които са и монументи на културата.

Още за „ Дворците на народа “, както и за това къде свършва действителността и къде стартира персоналният взор върху нея, Мартичка Божилова споделя в звуковия файл.

Пълнометражният документален филм „ Дворците на народа “ е селектиран на 50 интернационалните влиятелни кинофестивала. Той е отличен с Наградата на публиката Dok Buster Award и е номиниран за премията за документален филм на Гьоте-Институт, както и за тази на телевизия MDR на международната премиера на Фестивала за писмено кино в Лайпциг през 2018 година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР