Дворът на болницата Ал-Ахли, където хиляди палестинци са търсили подслон

...
Дворът на болницата Ал-Ахли, където хиляди палестинци са търсили подслон
Коментари Харесай

От болница, до подслон, до смъртоносен ад: Бягащите палестинци губят още едно убежище в Газа

Дворът на болничното заведение Ал-Ахли, където хиляди палестинци са търсили заслон или здравна помощ лекуване, в този момент е почерняло пространство от овъглени коли, носилки, покрити с пепел и накъсани кукли

От САМИЯ КУЛАБ Associated Press и ISABEL DEBRE Associated Press 18 октомври 2023 година, 16:40

ЙЕРУСАЛИМ -- Дворът на болничното заведение Ал-Ахли, където хиляди палестинци са потърсили заслон или лекуване, в този момент е почерняло пространство от овъглени коли, носилки, покрити с пепел и накъсани кукли.

Това е всичко, което остава, откакто детонация във вторник го трансформира в пъкъл, разкъсвайки мъже, дами и деца и изгаряйки живи хора. Изображенията на следствията разпалиха митинги в целия район, заплашвайки да разширят войната сред Израел и Хамас.

Мохамед ал-Хайек се беше отдръпнал да донесе кафе, правейки път през тълпата от разселени хора, които пееха, молеха се или спяха, откакто избягаха в болничното заведение в град Газа в боязън от израелски въздушни удари. Търсенето на топлата напитка в студена нощ избави живота му.

„ Върнах се и ги открих раздрани на части “, сподели ал-Хайек за петимата си братовчеди. Той уточни могилата от парчета, където седяха, кръвта им по стените.

„ Тук беше Шахир. Това е мястото, където беше Мутасим “, сподели той за младите мъже при започване на 20-те.

Имаше спорни изказвания кой е виновен за гърмежа.

Израел нанася талази от въздушни удари, а палестински екстремисти изстрелват ракети против Израел, откогато широкомащабното навлизане на Хамас на 7 октомври разпали петата и най-смъртоносна война сред страните.

Длъжностни лица в ръководената от Хамас Газа бързо оповестиха, че израелски въздушен удар е блъснал болничното заведение. Израел отхвърли да е забъркан и пусна видео онлайн, аудио и други доказателства, които съгласно тях демонстрират, че детонацията е породена от ракета, изстреляна неправилно от Ислямски джихад, друга палестински въоръжена формация. Ислямският джихад отхвърли отговорност.

Асошиейтед прес не е проверила без значение нито едно от изказванията или доказателствата, оповестени от страните.

Dr. Фадхил Наим, ортопедичен хирург, си вземал къса отмора сред интервенциите, когато чул мощен тропот към 19 часа. вторник. Първоначално той го пренебрегва, мислейки, че е различен въздушен удар наоколо.

След това ранените започнаха да се стичат в операционното поделение, викайки за помощ.

„ Те бяха живи и умряха в ръцете ни, тъй като нямаше задоволително от нас, с цел да спасим всички “, сподели той.

Той осъзна цялостния мащаб на опустошението едвам по-късно, когато излезе на открито в двора и видя, че е цялостен с трупове.

Саеб ал-Джарз, на 27 години, се грижеше за майка си в Шифа, най-голямата болница в Газа, единствено на няколко благи (километри), когато усети, че земята се тресе и чу детонацията. Той се втурна към Ал-Ахли, с цел да види какво се е случило.

Той си спомня сцената на фрагменти: пламъци, облитащи коли и стените на болничното заведение, жертви, които се препъват в близост от смут, двор, посипан с елементи от тела, чаршафи с футболна топка и шарки на цветя, покрити с трупове.

Той видя малко момиченце, отнесено от избавителен служащ, държейки кукла и извика майка си.

„ Бях толкоз, толкоз изплашен “, сподели той.

Ранените се наводниха в Шифа, която към този момент беше цялостна с пациенти. В сряда чиновници споделиха, че горивото на болничното заведение е на привършване, с цел да зареди спешните си генератори, откакто Израел прекъсна доставките на гориво като част от обсадата, принуждавайки единствената електроцентрала в Газа да бъде затворена.

Броят на починалите от гърмежа беше противоречив в сряда, даже измежду палестинците.

Управляваното от Хамас Министерство на здравеопазването в началото сподели, че 500 са умряли, след което преразгледа това число на 471, без да даде лист с имена. Персоналът на ал-Ахли сподели единствено, че жертвите са стотици. Мохамед Абу Селмия, шефът на Шифа, сподели, че счита, че жертвите са по-близо до 250.

Но в Газа съвсем всички упрекват Израел. Десет дни боеве са умъртвили над 3000 палестинци, съгласно Министерството на здравеопазването. Повече от 1400 души бяха убити от израелска страна, голямото болшинство цивилни, убити при първичната офанзива на Хамас. Около 200 бяха отведени в Газа като пленници.

Израел се закле да смаже Хамас, заплашвайки война като никоя друга. Той подреди евакуацията на над един милион палестинци - към половината от популацията на Газа - от север на юг от територията, която изцяло изолира. Израелски публични лица споделят, че се пробват да отделят цивилни от Хамас, които упрекват, че употребяват палестинците като живи щитове.

Много палестинци се натъпкаха в лечебни заведения с вярата, че ще бъдат пощадени. Al-Ahli, болница с 80 кревати, учредена през 1882 година и ръководена от клон на Англиканската общественост, се смяташе за изключително сигурна заради интернационалните си връзки.

„ Измъчван съм, когато си помисля, за какво тези деца трябваше да бъдат убити? “ сподели Сухайла Тарази, общоприет шеф на ал-Ахли. „ Това не беше просто болница, а безвредно място за всички да намерят леговище – християни, мюсюлмани, евреи, няма значение. Сега не е нито едното, нито другото. “

Англиканският свещеник на Йерусалим Хосам Наум сподели, че болничното заведение е получила минимум три израелски военни заповеди за евакуация преди детонацията във вторник. Предупрежденията по телефона започнаха в неделя, откакто израелският обстрел удари два етажа на болничното заведение, ранявайки четирима медици, сподели той. от други лечебни заведения в Газа, отхвърли заповедите за евакуация, като сподели, че ще заплаши пациентите, в случай че се опитат да ги реалокират, нарушавайки медицинския обет да не предизвикват щета.

В сряда контусени фамилии, които оцеляха от детонацията, опаковаха матраците и другите си движимости и се насочиха към улиците, с цел да търсят сигурност в разкъсвана от война земя с едно леговище по-малко.

„ Експлозията сочи лудостта и безсмислието на сегашните борби “, сподели преподобният каноник Никълъс Портър от американското звено за набиране на средства за Англиканската черква.

„ Изглежда бедните, болните и почтените заплащат цената. “

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР